Közélet

Egy kiállítás után Basescu szakítana a magyarokkal

Potápi Árpád János csíkszeredai kijelentése miatt követelte a bukaresti magyar nagykövetet hazaküldését a volt államfő.

Traian Basescu szerint meg kell szakítani a diplomáciai kapcsolatokat Magyarországgal, ha a nemzetpolitikai államtitkár csíkszeredai kijelentése, miszerint

a magyar kormány nem mond le erről a földről,

Budapest hivatalos álláspontja. A volt román államfő egy tévéműsorban reagált Potápi Árpádnak egy kiállításmegnyitón mondott szavaira.

Ha ez a magyar kormány álláspontja, holnap be kell hívni a nagykövetüket, hogy csomagoljon össze, és haza kell küldeni Budapestre. Ha a Románia területeire vonatkozó hivatalos álláspontról van szó, akkor nekünk nem kell többé hivatalos viszonyt ápolnunk Magyarországgal. Ha valami részeges beszélt ott… Ne mondják, hogy a magyarok nem kedvelik a pálinkát!

– ironizált a Romania TV műsorában a volt államfő, aki, mint később kiderült, egy szövegkörnyezetből kiragadott kijelentést kommentált. Potápi ugyanis azt is mondta, ma már nem kell országhatárokat megváltoztatni a magyarság megvédéséhez.

Véget ért a száz év magány korszaka. Gazdaságfejlesztő programokkal, tematikus évekkel, a Kárpát-medencei oktatási és gazdasági tér létrehozásával mind-mind arra törekedtünk az elmúlt nyolc évben, hogy az Önök szülőföldön való boldogulását elősegítsük.

– idézte a magyar nemzetpolitikai államtitkár szavait a Maszol.ro. A Transindex szerint Potápi kijelentései alapján a B1 hírtelevízió egyik műsorában a meghívottak már egyenesen azt állították, hogy a magyar titkosszolgálatok intenzív tevékenységet folytatnak Erdély elcsatolásáért, miközben Gheorghe Falca, Arad polgármestere higgadtan és elismerően beszélt a magyarokról.

Kiemelt kép: Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár megtekinti a Székely Hadosztály megalakulásának 100. évfordulója tiszteletére rendezett kiállítást a Csíki Székely Múzeumban november 23-án. MTI / Veres Nándor

Ajánlott videó

Olvasói sztorik