Közélet

ÁSZ: Nem végzünk ellenőrzéseket politikai pártok követelései alapján

Ezt arra reagálták, hogy a DK szeretné tudni, mibe került Gruevszki szöktetése.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) ellenőrzési tevékenysége során minden más szervezettől független, ezért nem végez ellenőrzéseket politikai pártok vagy bármely más szervezetek követelései alapján.

Az ÁSZ az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében Gréczy Zsolt DK-frakciószóvivő sajtótájékoztatójára reagált, amelyen az ellenzéki párt arra szólította fel az Állami Számvevőszéket, hogy rendkívüli vizsgálattal állapítsa meg, mennyibe került Nikola Gruevszki volt macedón kormányfő „szöktetése”.

Az ÁSZ a közleményben azt írta, az ellenőrzési tevékenységeket előre meghatározott, féléves nyilvános ellenőrzési terv alapján végzik, amelyet kizárólag az Országgyűlés döntése alapján kötelesek módosítani.

A megkereséseket, kezdeményezéseket, bejelentéseket ugyanakkor jelzésként kezelik, az ellenőrzések tervezése során azokat a kockázatelemzési rendszerbe beépítik, figyelembe veszik és hasznosítják – emelték ki.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy törvényi előírás alapján minden évben elvégzik az előző évi központi költségvetés végrehajtásának ellenőrzését, és ez alapján nyilvánosságra hozzák a zárszámadásról szóló jelentést.

A vizsgálat kiterjed a Külgazdasági és Külügyminisztérium fejezeti kezelésű előirányzat ellenőrzésére is, amelynek értékelését a 2018. évi központi költségvetés végrehajtásának ellenőrzése során el is végzik majd – tették hozzá. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik