Belföld

Ellenőrzi a sürgősségi betegellátást az Állami Számvevőszék

A szaktárcánál, a mentőszolgálatnál és az egészségbiztosítási alapkezelőnél indított ellenőrzést a sürgősségi betegellátás kapcsán az Állami Számvevőszék ÁSZ) – írta pénteki számában a Magyar Idők.

A lap értesülése szerint a szervezet egyebek mellett arra kíváncsi, hogy a tárcavezető nyomon követte-e a sürgősségi ellátással kapcsolatos változtatások végrehajtását és ellenőrizte-e a kitűzött célok megvalósulását. Ezen kívül a számvevőszék a betegek tapasztalatait is begyűjti.

Minden állampolgár alapvető joga, hogy megfelelő színvonalú sürgősségi ellátást garantáljon neki a közpénzből működő egészségügy. Legújabb ellenőrzésében az Állami Számvevőszék azt tekinti át, hogy ez a jog valóban és maradéktalanul érvényre jut-e

– mondta az ÁSZ tervezési vezetője, Salamon Ildikó.

Úgy fogalmazott: alapelvárás, hogy az emberek – éljenek bárhol is az országban – azonos eséllyel és azonos időn belül jussanak megfelelő minőségű egészségügyi ellátáshoz. Kiemelte: a sürgősségi – vagy ahogy az ÁSZ-nál nevezik: vészhelyzeti – betegellátás összetett rendszerként működik, amelyhez hozzátartozik a mentés, az ügyeleti tevékenység és a kórházi ellátás is.

Az ÁSZ ellenőrzést végez az Emberi Erőforrások Minisztériumánál, a mentés feladatait ellátó Országos Mentőszolgálatnál és a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnél.

A számvevőszék kikéri az érintettek, vagyis a sürgősségi ellátást igénybe vevő betegek véleményét is. A tervezési vezető közlése szerint az emberek reprezentatív közvélemény-kutatás során közölhetik az ÁSZ-szal, elégedettek voltak-e az egészségügyi szolgáltatással, s milyen tapasztalatokat szereztek az ellátásuk során.

Ezen kívül folytatódik négy kórház átvilágítása: a Szent Lázár Megyei Kórháznál, a Szent Borbála Kórháznál, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézetnél, valamint a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézetnél vizsgálódnak a számvevők, akik egyebek mellett arra kíváncsiak, hogy az érintett egészségügyi intézmények a költségvetési maradványt a jogszabályoknak megfelelően mutatták-e ki, de felmerülhet az ellenőrzésekben az esetleges év végi kifizetetlen szállítói állomány kezelésének ügye is.

Kiemelt kép: MTI / Kovács Attila

Ajánlott videó

Olvasói sztorik