Közélet

Otthon Melege: Önök kérték, a kormány teljesíti

Sok volt az érdeklődő, 5 milliárdra emelték a program keretösszegét.

Meghaladta a 119 ezret az Otthon Melege Program szerdán zárult háztartási gépcsere alprogramjában benyújtott pályázatok száma, az igényelt összeg elérte az 5 milliárd forintot. A kormány azért, hogy mindenki be tudja szerezni az igényelt gépet, a program 2 milliárdos keretösszegét 5 milliárd forintra emelte.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium fenntarthatóságért felelős államtitkára szerint a program sikeres, hiszen a tavalyi 63 ezerrel ellentétben idén majdnem kétszer annyian pályáztak. A legtöbb támogatási kérelem Észak-Magyarországról érkezett.

Weingartner Balázs szerint az ország gazdasági teljesítményének köszönhető, hogy további 3 milliárdot tudnak biztosítani a programban beérkezett pályázatok támogatására.

A lakosság a pályázatoknál az energiatakarékosságra helyezte a hangsúlyt, a többség A++, illetve A+++ kategóriába sorolt termékek vásárlásához nyújtott be támogatási kérelmet, amivel 40 000 forint, illetve 45 000 forint támogatási összeget igényelhettek.

Az Otthon Melege Programban vásárolt új háztartási nagy gépekkel a családok rezsiköltségeikből éves szinten 12 000 – 20 000 forintot tudnak megtakarítani. Az államtitkár szerint eddig az ország 260-270 millió kilowattóra energiát spórolt meg, ami nagyságrendileg 80 ezer háztartás éves energiafogyasztását jelenti. A mostani pályázat jelentősen növeli majd ezt az értéket.

Az államtitkár szerint a mostani pályázatban támogatott háztartási gépekkel évente 25 millió kiló széndioxiddal kevesebb kerül a levegőbe és a programban résztvevők együttesen évente több mint 1 milliárd forint rezsiköltséget takarítanak meg.

Az Otthon Melege Programban idén háztartási nagy gépek cseréjére (hűtő, fagyasztó, mosógép) lehetett pályázni. A kormány eddig több mint 200 ezer háztartás energetikai korszerűsítéséhez járult hozzá, mintegy 30 milliárd forint támogatással.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik