Közélet

Fülöp-szigetek: Bagóért szabadult az igazi luxusfeleség

Hiába követelték a tüntetők letartóztatását, a diktátor korrupt özvegyét elengedték.

Óvadék ellenében szabadlábra helyezték Imelda Marcost, a Fülöp-szigetek néhai diktátorának, Ferdinand Marcosnak az özvegyét. Fellebbezési kérelméről a bíróság később dönt. A 89 éves asszony 150 ezer pezó (mintegy 850 ezer forint) kifizetése után szabadult, miközben a bíróság előtt tüntetők követelték letartóztatását.

MTI/EPA/Rolex Dela Pena

Egy héttel ezelőtt Manila korrupcióellenes bírósága hétrendbeli korrupcióban találta bűnösnek, vádpontonként pedig hattól 11 évig terjedő börtönre ítélte Imelda Marcost. A meghallgatáson sem ő, sem ügyvédje nem jelent meg, amivel elvileg elvesztették a fellebbezési jogot.

Marcos ügyvédei november 12-én a bíróság elé terjesztett kérelemben védencük rossz egészségi állapotával magyarázták távolmaradását, illetve azzal, hogy Imelda Marcos nem kapott értesítést a meghallgatás időpontjáról, az ítéletről pedig csak a tévéből értesült.

MTI/EPA/Francis R. Malasig

 

A bírósági adatok szerint a nő és férje hét folyószámlát nyitott Svájcban. Ezeken 200 millió dollárt helyeztek el 1975-ben, amikor Imelda Marcos Manila kormányzója volt. Álnevet használtak a számlák megnyitásakor, ami abból derült ki, hogy az egyik iratra Imelda Marcos meggondolatlanul igazi nevét írta.

A délkelet-ázsiai ország egykori elnökének, Ferdinand Marcosnak az özvegye extravagáns életmódjáról vált ismertté, egyebek között háromezer pár cipőt is tartalmazó, hatalmas mennyiségű ruhakollekciója és ékszergyűjteménye miatt – írta az MTI.

Itt nyugszik a szerelem

Korábban az Euronews írta meg, ezzel a címmel musical készült Imelda Marcos életéről.  A legendás Talking Heads egykori frontembere, David Byrne jegyzi a darabot, amelynek címe az a mondat, amelyet Imelda Marcos saját sírjára szeretne felíratni.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Francis R. Malasig

Ajánlott videó

Olvasói sztorik