Közélet

Tizenegy anyaggal bővült a tiltott dizájnerdrogok listája

Egy most megjelent rendelet a meglévő 74 mellett 11 új anyaggal bővítette a tiltott pszichoaktív szerek listáját – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára

Rétvári Bence közölte, a legújabb kábítószerek terjedésének megfékezésére hatályba lépett egy új miniszteri rendelet, amely az eddigi 74 mellett 11 új anyaggal bővítette a tiltott pszichoaktív szerek listáját.

Hozzátette, a büntetőjogi szabályozás szigorúbb és gyorsabban reagál az új összetételű dizájnerdrogok megjelenésére, ami gyorsabb és hatékonyabb rendőri fellépést eredményezett. Mára a lefoglalt mennyiségnek csak 35 százaléka új pszichoaktív anyag, míg 2014-ben a lefoglalt kábítószerek mintegy 70 százaléka új pszichoaktív anyag, dizájnerdrog volt.

2015. január 1-jétől a jegyzéket miniszteri rendelet határozza meg, így a lehető leggyorsabban reagálhatnak a bűnüldöző szervek a megjelenő új szerekre. A tiltólistára nem maga a dizájnerdrog kerül fel, hanem annak úgynevezett törzsképlete, így egy-egy anyag több változata is büntethetővé vált.

(MTI, kiemelt kép: MTI Fotó/Máthé Zoltán)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik