Közélet

Egy hét múlva kiengedik a móri mészárlással tévesen megvádolt Hajdú Lászlót

Jövő héten szabadul a szombathelyi börtönből a móri mészárlással is összefüggésbe hozott Hajdú László. A 24.hu megtudta, a bíróság jóváhagyta Hajdú László feltételes szabadlábra bocsátási kérelmét. Ez azt jelenti, hogy Kaiser Ede társa jövő hétfőn már a családjával lehet.  

A 16 évvel ezelőtti, nyolc halálos áldozatot követelő móri mészárlás nemcsak a kegyetlensége miatt példa nélküli a magyar kriminalisztika történetében, hanem az eljárás során elkövetett tévedések miatt is.

A bankfiókban elkövetett gyilkosság után a rendőrség először Farkas Róbertet és Horváth Szilárdot gyanúsította meg, de semmilyen bizonyítékot nem talált ellenük. Két hónappal később elfogták Kaiser Edét és Hajdú Lászlót. Később kiderült, hogy bár több más bűncselekményt is elkövettek, a móri gyilkossághoz nem volt közük. Addigra viszont elköltöttek a nyomozásra egymilliárd forintot.

Ennek az volt az oka, hogy az összes lehetséges hemogenetikai lenyomatot összegyűjtötték a bankfiókban. Izzadságnyomot, hajszálat, bőrhámot, vércseppet, tényleg mindent megvizsgáltak. Még a kukába kidobott piszkos zsebkendőt is, amibe kifújta valaki az orrát.  A DNS-nyomtöredékek vizsgálata pedig cirka egymillió forintba került darabonként.

A méregdrága hemogenetikai vizsgálatokra azért volt szükség, mert akkor még a nyomozók nem sejtették, kik lehetnek az elkövetők. De nem csak a bankban, hanem a bankfiók környékén található nyomokat is összegyűjtötték. Eleinte arra gyanakodtak a nyomozók, hogy Hajdú volt az, aki ölt.

A vádirat szerint módszeresen végigjárta a bank helyiségeit és legalább negyvenhét lövést adott le az alkalmazottak és az ügyfelek fejére, illetve felső testére. A sértettek után kutatva szétlőtte a banki szerverek közötti adatátviteli készüléket, majd Kaiser Edével együtt távozott. A vád szerint Hajdú László ezután rejtette el a bűncselekményhez használt fegyvereket.

Hajdú Lászlót azonban nemcsak a móri mészárlás miatt állították bíróság elé. Azzal is vádolták, hogy 2000 novemberében egy pénzváltó irodát próbált meg fegyverrel kirabolni a társával a Keletinél. Ebben az eljárásban a budaörsi pénzszállító ellen megkísérelt rablást sokáig vitatta a védelem. Ez volt az, amikor a vád szerint a helyszínen közlekedési balesetet színlelt Hajdú László, Kaiser Ede pedig fegyverrel rálőtt a pénzszállító férfira, aki életveszélyes sérüléseket szenvedett

Hajdú László az utolsó szó jogán azt mondta: „A móri ügyhöz semmi közöm” . A többi ügyben azonban elismerte a bűnösségét.

Később kiderült, hogy Hajdú Lászlónak és Kaiser Edének valóban semmi köze nem volt a brutális móri mészárláshoz.

Kaiser már két és fél éve börtönben volt, amikor egy amatőr hadszíntérkutató a móri fegyverekből származó töltényhüvelyekre bukkant egy tatabánya melletti erdőben. 2007 februárjában elfogták a veszprémi postásgyilkossággal  gyanúsított Nagy Lászlót, és megtalálták a lakásában a móri rablás során használt fegyvereket. Két nappal később őrizetbe vették a társát, Weiszdorn Róbertet, aki beismerő vallomást tett. Nagy pedig a börtönben felakasztotta magát.

Fővárosi Bíróság 2008 októberében felmentette Hajdú Lászlót a nyolc halálos áldozatot eredményező móri bankrablás vádja alól, ugyanakkor más bűncselekmények és rablások miatt 17 év szabadságvesztésre ítélte. A Fővárosi Ítélőtábla végül 15 évre enyhítette a büntetését.

Hajdú László jelenleg a szombathelyi börtönben raboskodik. De már nem sokáig. A 24.hu biztos forrásból megtudta, hogy Hajdút november 19-én feltételesen szabadlábra helyezik. Ez azt jelent, hogy a jövő héten már a családjával is lehet.

Nagyon fel van dobódva. Alig várja már, hogy végre kint legyen. Úgy tudom, hogy mintarab volt a börtönben és a jó magaviselete miatt bocsátják szabadon feltételesen.

– mondta egy ügyre rálátó informátorunk, akitől megtudtuk ki tartotta a lelket Hajdúban, amíg a börtönben ült.

Az édesanyja végig látogatta, amíg bent volt. Folyamatosan küldözgette neki a csomagokat. Hajdú az utóbbi időben ételosztóként dolgozott, és számtalan dicséretet kapott. Madarat lehet vele fogatni amióta megtudta, hogy kiengedik. Az utóbbi hetekben már semmi másról nem beszél a társainak csak arról, hogy alig várja már, hogy újra a családjával legyen. Nagyon hálás az anyukájának, amiért végig mellette volt a bajban.

Megkerestük a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságát, hogy megtudjuk Hajdú László szabadulásának a részleteit, és hogy mennyi dicséretet kapott a börtönben.

A büntetés-végrehajtás szervezeténél keletkezett, bármely fogvatartottal kapcsolatba hozható valamennyi adat, információ bűnügyi személyes adat, így a hatályos jogi szabályozás nem ad lehetőséget válaszadásra.

– közölte megkeresésünkre Orosz Zoltán, a BVOP szóvivője.

Kiemelt kép: Mohai Balázs / MTI

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik