Közélet

Ez is eljött: Berlusconi aggódik az olasz demokráciáért

Diktatúra előjeleit érzi.

Diktatúra veszélyére figyelmeztetett Olaszországban Silvio Berlusconi, az ellenzéki Hajrá Olaszország (FI) jobbközép párt vezetője hétfői sajtóértesülések szerint. Berlusconi felszólította Matteo Salvini miniszterelnök-helyettest, a bevándorlásellenes Liga kormánypárt vezetőjét, hogy mondja fel a koalíciót az Öt Csillag Mozgalommal (M5S).

„A szabadság hiányának légkörét érzem, egy nem liberális demokráciában vagyunk, ami a diktatúra előfutára” – hangsúlyozta Berlusconi egy Rómában tartott rendezvényen a Hajrá Olaszország hívei előtt. A 82 éves milánói politikus hangsúlyozta: a demokrácia erősítése érdekében még mindig aktív politikai szerepet vállal azóta, hogy 1994-ben Olaszországot megmentette a baloldali erők választási győzelmétől.

Mint mondta, mélységesen csalódott pártja májusi parlamenti választási eredménye miatt. Kiemelte: 24 százalékos támogatottságra számított, de az FI csak 14 százalékot szerzett. Elismerte, hogy alábecsülte az interneten keresztül folytatott politikai kommunikáció jelentőségét. „Olyan ember vagyok, aki három generációval korábban jött a világra, az internet nem az én világom” – mondta.

Berlusconi felszólította pártja fiatal támogatóit, hogy az interneten kampányoljanak az FI-ért a májusi európai parlamenti választásokra tekintettel.

Salvini ugyanakkor élesen bírálta a volt olasz miniszterelnök kijelentéseit. Hangsúlyozta: Olaszországban nem áll fenn a diktatúra veszélye. A Liga vezetője emellett „ostobaságnak” nevezte Berlusconi szavait, amelyek – mint hangoztatta – „brüsszeli bürokraták, vagy akár frusztrált baloldali politikusok” szájából is elhangozhattak volna.

Paolo Gentiloni volt baloldali kormányfő szintén figyelmeztetett arra, hogy a populizmus veszélyt jelent az olasz demokráciára. „Berlusconinak igaza van, amikor aggódik Olaszországért” – jelentette ki Gentiloni vasárnap este egy televíziós interjúban. (MTI, fotó: Europress – ALESSIO MORGESE / DPPI Media)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik