Közélet

Egy felmérés szerint Karácsony Tarlós egyetlen esélyes kihívója

A szocialisták túl kockázatosnak tartják Puzsér Róbert felvetését az internetes előválasztásról.

Egy friss felmérésre hivatkozva a Magyar Hang azt írja, Tarlós István csak akkor lenne verhető a jövő évi főpolgármester-választáson, ha egyetlen kihívója lenne. Az eddig ismert nevek közül Karácsony Gergely az egyetlen, aki talán meg tudná szorongatni a jelenlegi fideszes városvezetőt – állítja a lap. Ugyanis mindketten negyven százalék körül állnak, Tarlós előnye hibahatáron belüli.

Abban a helyzetben, ha Puzsér Róbert, illetve egy negyedik jelölt is küzdene a főpolgármesterségért, Tarlós nagy valószínűséggel megőrizhetné székét – Karácsony 30, a másik két ellenzéki jelölt 10-10 százalék körüli szavazatot kapna. A lap hangsúlyozza: egy év van még hátra a választásig, addig az se kizárt, hogy új jelölt bukkan fel.

Kitérnek arra is, hogy az MSZP kitart az előválasztás mellett. Puzsér korábban azt mondta, akkor lenne hajlandó ebben részt venni, ha az interneten zajlana. Molnár Zsolt, a szocialisták budapesti elnöke erről azt mondta a Magyar Hangnak, hogy a kizárólag internet alapú szavazás szerintük rengeteg kockázatot rejtene, igen nagy a veszélye a visszaéléseknek, ráadásul a pártoknak nincs adatbázisa a budapesti választókról, így ebben a formában megvalósíthatatlan a dolog.

Valójában – áll a cikkben – az MSZP-ben nem tartanak attól, hogy a médiaceleb valóban ringbe száll, szerintük ugyanis eleget kritizálta a baloldal pártjait ahhoz, hogy a balliberális érzelmű budapestiektől ne nagyon számíthasson voksokra. Ám a lap beszámol egy olyan felmérésről is, ami azt mutatta: ha az MSZP-s Horváth Csaba is jelölt lenne, a baloldali szavazók negyven százaléka is inkább Tarlóst választaná. (Fotó: MTI / Bruzák Noémi)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik