Közélet

Dúró Dóra átírná a törvényt az encsi lincselés után

Szerinte a lincselést, illetve kísérletét is külön tényállásként kell szerepeltetni a Büntető Törvénykönyvben.

Dúró Dóra független (Mi Hazánk Mozgalom) képviselő törvényjavaslatot nyújtott be azért, hogy a lincselés külön tényállásként szerepeljen a Büntető Törvénykönyvben.

Aki más elkövetőkkel együtt, vélt vagy valós sérelem közvetlen megtorlása céljából olyan kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartást tanúsít, amely alkalmas arra, hogy másokban
megbotránkozást vagy riadalmat keltsen, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, bűntett miatt egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Szerinte a közelmúltban elszaporodott, közfelháborodást kiváltó, lincselés jellegű bűncselekmények társadalmi veszélyességük miatt kiemelkednek a garázdaság minősített esetei közül, azokat önálló tényállásként kell szabályozni.

A politikus több példát hozott arra, a legutóbbi encsi esettel zárva a sort, amikor beigazolódott, hogy a Btk. hatályos rendelkezései és a bírói gyakorlat alapján, a tettesek

minden esetben elkerülik a letöltendő szabadságvesztés büntetést,

ami okkal vezet társadalmi felháborodáshoz.

Dúró Dóra szerint megoldás lenne, ha kimondanák, hogy a többes elkövetéssel, sérelem megtorlásával jellemezhető, garázda jellegű magatartás lincselés, amit önálló tényállásként magasabb büntetési tétellel kell büntetni.

Fotó: Bielik István / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik