Közélet

Május óta megfeleződött a Jobbik tábora

A Fidesz megingathatatlan, újabb két százalékpontot bukott a Jobbik, a Momentum a biztos pártválasztók között már előzi az LMP-t.

A Fidesz tábora negyed éve ugyanakkora, a múlt hónapban a választókorú népesség 35, jelenleg 36 százaléka támogatja a kormánypártot – derül ki a ZRI Závecz Research október közepén végzett közvélemény-kutatásának adataiból.

A Jobbik a parlamenti választást követő visszaesés után a nyár végén, ősz elején stabilizálódott, szeptemberről októberre azonban újabb szavazatveszteség érte: 10-ről 8 százalékra szűkült a támogatóinak aránya.

Az MSZP tábora, akárcsak a múlt hónapban, 7 százalékos. A Demokratikus Koalíció legutóbb 4 százalékos bázissal rendelkezett, most 5 százalékon áll. Az LMP a parlamenti választást követően mindvégig 3 százalékos volt, most a választókorúak 2 százaléka támogatja. A Kétfarkú Kutyapárt és a Momentum is 2 százalékon áll, táboruk nagysága nem változott. A Párbeszéd ismét 1 százalékos, ahogy a Mi Hazánk Mozgalom is. A pártnélküliek aránya sem módosult, 34 százalék.

A biztos pártválasztók körében a Fidesz-KDNP-nek 57 százalékos tábora van. Ebben az aktív és elkötelezett választói csoportban is szoros versenyben van a Jobbik és az MSZP: előbbi 12, utóbbi 11 százalékos. A sorban a Demokratikus Koalíció jön 7 százalékkal, majd a Momentum 4 százalékkal. Az LMP-nek a biztos szavazói körben 3 százaléka van, a Kétfarkú Kutyapártnak és a Párbeszédnek 2-2 százaléka. A Mi Hazánk Mozgalom ezúttal az eltökélt választópolgárok 1 százalékára számíthat.

A korábbi pártelnök Vona Gábor távozásának, a nyáron és a közelmúltban történt kilépéseknek a következménye lehet, hogy jelentős mértékben csökkent a Jobbik tábora az intézet elemzése szerint.

Májusban még a teljes népesség 15 százaléka támogatta a Jobbikot, akkor kimagaslóan a legerősebb ellenzéki párt volt. Júliusra elveszítette szavazóinak egyharmadát, ezt a 10 százalékot szeptemberig tartani tudta. Az utóbbi egy hónapban ismét távoztak támogatók, és jelenleg már csak 8 százalékon áll a Jobbik.

A pártot elhagyók eleinte a fiatalok és a diplomások közül kerültek ki, ezúttal a középkorúak és az érettségizettek körében figyelhető meg az átlagosnál nagyobb elfordulás. A mostani lemorzsolódás további jellegzetessége, hogy alapvetően a kis- és középvárosokban történt. A változások közepette a Jobbik aktuális beágyazottsága egyenletessé vált, szinte minden társadalmi csoportban átlag körüli a támogatottsága. Egyedül a szakmunkás képzettségűek körében – ahol egyébként mindig erős pozíciói voltak – látunk magasabb, 12 százalékos szavazói kört.

A Jobbik visszaesése azt is okozza, hogy támogatottsága közel került az MSZP-éhez: 1 százalékponttal előzi meg. Ez a szoros eredmény magával hozta azt is, hogy néhány társadalmi csoportban a szocialisták a Jobbik elé kerültek. Különösen az idősek körében nagy az előnyük (12 illetve 6 százalék), de a fővárosban (11-7) és az alacsony iskolázottságúak (10-6) körében is valamivel több híve van az MSZP-nek. A Jobbik egyértelműen megelőzi a szocialista pártot a 30 év alattiak körében (9 illetve 3 százalék), a szakmunkások között (12-5) valamint a férfiak körében (9-5).

Módszertan

Az adatfelvétel ideje: 2018. október 12-21. A megkérdezettek száma: 1000 fő, akik együttesen az ország 18 éves és annál idősebb lakosságát képviselik. A közvélemény-kutatás során kapott adatok 1000 fős mintánál legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékkal térhetnek el attól, amit akkor kaptak volna, ha minden választókorú személyt megkérdeztek volna az országban.

Kiemelt kép: Mohos Márton /24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik