Közélet

Tízezer devizahiteles kéri a végrehajtások azonnali felfüggesztését az Európai Uniótól

Az Európai Unió Parlamentje befogadta tízezer magyar állampolgár személyes és saját kezű aláírásával ellátott petícióját, amelyben kérik a magyarországi „devizahiteles” végrehajtások azonnali felfüggesztését – közölte a Kásler Árpád vezette Haza Pártja. A devizahitelesek addig kéri a végrehajtások felfüggesztését, amíg a strasbourgi bíróság dönt a Kásler-féle csoportos kereset ügyében.

A petíció elindítása azért is fontos, mert az idén eddig nyilvánosságra került adatok szerint majdnem 1400 családot tettek utcára május óta, ugyanakkor 2016-ban és 2017-ben rekordot döntött a kilakoltatások száma. A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar nyilvántartása alapján tavaly és tavalyelőtt majdnem 7 ezer kilakoltatás történt. 2017-ben több mint 3600 családot tettek utcára, egy évvel korábban pedig 3100-at.

Tehát az idei számmal együtt az elmúlt három évben több mint 8 ezer lakáskiürítés történt.

Ez nagyon magas szám, 2012-ben egész évben mindössze 700 lakóingatlant adtak birtokba árverést követően. Ez a szám 2013-ban 550-re csökkent, 2014-ben pedig kilakoltatási moratórium lépett életbe a devizahitelesekre vonatkozó törvények alapján.

Akkora kudarc a magáncsőd, hogy több ezren inkább elbukták a lakásukat
Hiába lazítottak a feltételeken, kudarc a KDNP adósoknak szóló megoldási javaslata.

Kiemelt kép: tüntetés a budapesti Kossuth téren a devizahitelek miatt. (MTI / Koszticsák Szilárd)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik