Közélet

Balog Zoltán: Gőgösen hangzik, hogy majd mi megvédjük a keresztény Európát

Minden kormányváltás egy határvonal, amikor egy miniszternek végig kell gondolnia, hogy amit addig csinált, tudja-e folytatni – mondta Balog Zoltán a SZEMLéleknek adott interjújában. A volt emberierőforrás-miniszter ugyan parlamenti mandátumáról is lemondott, de mint mondta, attól, hogy főállású lelkipásztor lett, marad a közéletben is.

Balog elmondta, lassan harminc éve ismeri Orbán Vikort, és többször előfordult már, hogy mást gondolt a politikáról és a kormányzásról, de általában nem neki lett igaza.

Nem gondolom, hogy jobban értenék nála a kormányzáshoz. Nem állítom, hogy azon múlik az egészségügy sorsa, hogy önálló minisztériuma lesz, vagy nem. Én eredményesebben tudtam volna dolgozni, ha fele ennyi területre kellett volna koncentrálni. De miért zárjuk ki, hogy más meg tudja tenni más munkamegosztásban, akár új államtitkárokkal?

Megjegyezte, hogy ő hisz a szavak és az érvelés erejében, ha a kormány politikájáról beszél, az „egy keresztyén ember véleménye, melyet megoszt a közösségével, és meg is vitat”.

Ezután is vállalom azt a közéleti álláspontot, melyet eddig képviseltem. Ezután még szabadabbak lesznek a viták – hiszek a nyílt vitákban

– tette hozzá.

Elmondása szerint nem volt olyan alkalom a választási kampányban, hogy ne mondta volna el, hogy

mi nem migránsokat gyűlölünk, hanem a migrációra mondunk nemet. Mert a migránsok emberek, Isten teremtényei, így kell viszonyulni hozzájuk, a migráció világfolyamata viszont káros Magyarország, Európa számára, ezért meg kell állítani.

Balog beszélt arról is, hogy azt mondani, hogy Magyarország egy keresztény ország, így félreérthető és vitatható dolog.

Ha azonban azt mondjuk, hogy Magyarország egy keresztény kultúrájú ország, azt már aláírnám, és akkor különbséget teszek a kultúra és a hitvallás között.

Szerinte a kormánynak nem feladata a keresztény hit védelme és képviselete, ez azoknak a közösségeknek a feladata, akik ilyen alapokon állnak.

De a keresztény értékek alapján kinőtt életvitelt és kultúrát megvédeni, az a kormány feladata. Tehát az, hogy mi megvédjük a keresztény Európát, meg a kereszténységet, az merev, durva leegyszerűsítés. Így gőgösen is hangzik. De azzal egyetértek, hogy Magyarország egy olyan ország, amelynek a történelmében, kultúrájában döntőek a keresztény értékek, és nekünk ezeket a kereteket meg kell védeni. A cél, hogy ezek a keresztény értékek erősebbek tudjanak lenni, meg tudjanak újulni. De nem a politikusok újítják meg a keresztény értékeket, ez az egyházi közösségek feladata.

A volt miniszter leszögezte, hatékonyabban kell működnie az egészségügynek, szerinte a magyar egészségügy jól teljesít, de nem elég jól.

Kiemelt kép: Marjai János/24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik