Közélet

Láthatatlan egészségügyet szeretne az egészségügyi államtitkár

Szerinte az ellátórendszer csak egészségi állapotunk 25 százalékáért felelős.

A Magyar Időknek adott interjúban Horváth Ildikó azt mondja, az egészségügyben folyamatos, ha nem is látványos az előrehaladás. A betegségek visszaszorítása és az életmódváltás kapcsán hosszan sorolja, mi minden történt az elmúlt időben a megelőzésért. Azt is  nyilvánvalóvá teszi, ő annak a híve, hogy az egészségpolitika az ellátórendszer helyett az emberek egészségével foglalkozzon.

Az egészségügyi ellátórendszer csak legfeljebb az egészségi állapot 25 százalékáért tehető felelőssé. Ezért is vagyunk mi szerencsés helyzetben azzal, hogy az Emmiben sok más területtel hatékonyan együtt tudunk dolgozni, ami az egészségi állapot megőrzéséért, javításáért tehet, legyen szó a családügyről, a szociális ellátásról vagy az oktatásról, sportról, a kultúráról.

Mint mondja,  a Kásler Miklós által szorgalmazott népegészségügyi program célja,

hogy legyen jól megfogalmazott, komoly szakmai háttérrel bíró válasz a magyarok egészségét érintő legnagyobb kihívásokra, beleértve a megelőzést is.

Mivel azonban ötvenéves kor felett minden második embernek van valamilyen krónikus betegsége, ezért hatékony és korszerű ellátást kell biztosítani – ismeri el, majd amikor arról kérdezik, képesnek tartja-e magát a válságmenedzselésre, ezt feleli.

A legjobb krízis az, amit meg lehet előzni. Minden egyes nap lehet tenni a stratégiáért, még ha csak kis lépésekben is. Mindazonáltal alapvető kötelességünk az egészségügyi ellátórendszer további erősítése, hogy az emberek tudják: lesz elérhető és gyors segítség, ha szükség van rá. Az egészségügy akkor működik jól, ha nem is lehet észrevenni.

Szerinte ez nem utópia, mert mára az egykori morbis hungaricus, a tbc is ritka betegséggé vált. A daganatos, a szív-érrendszeri, a légzőszervi betegségek megelőzéséért is sokat lehet  tenni életmódváltással,

a hatékony ellátórendszerre pedig azért van szükség, hogy a már kialakult betegségeket legyőzhessük.

Ehhez az első lépés a sürgősségi ellátás felülvizsgálata, de dolgoznak a magán- és az állami ellátás szétválasztásán.

Az Emmi jelenlegi kórházi vizsgálatai megalapozhatnak egy kiszámítható finanszírozási rendszert.

Arra mindenkinek nagy szüksége lenne; világos lenne az egészségügyi ellátórendszer igénye, és a kormány is tudná, mennyit kell szánni az ágazatra a működőképesség biztosítása érdekében.

Szerinte az év végi konszolidáció tipikus krízismenedzsment-eszköz, aminél fegyelmezettebbé, kiszámíthatóbbá kell tenni a rendszert.

Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik