Belföld

Veszélyes a fizetős kórházi szolgáltatások megszüntetése

Kiszivárgott egy tervezet. Kiszivárgott egy tervezet. A kórháztól saját orvosa sem bérelhetne műtőt.

Nem a levegőbe beszélt Kásler Miklós, amikor a Magyar Hírlapnak azt mondta, állami kórházban nincs helye fizetős szolgáltatásnak. A Népszava birtokába került a jogszabály-tervezet, amellyel Orbán Viktor kérésére elkezdenék az egészségügyi köz- és a magánszolgáltatások szétválasztását, egy salátatörvénybe rejtett paragrafus így szól: a jövőben

közfinanszírozott kapacitások igénybevételével nem nyújtható nem közfinanszírozott ellátás.

Az intézményekben így az összes fizetős szolgáltatást meg kell majd szüntetni. A kórház orvosa nem bérelhetné intézménye műtőjét akkor sem, ha a beavatkozás egészségügyi okokból indokolt, mert az operációt közfinanszírozott tárgyakkal végezné.

A tiltás gondot okozhat a művese-kezeléseknél, amelyekhez előbb egy kisebb érműtét szükséges, amit a magáncégek által üzemeltetett állomások a közeli kórházakban végeztetnek el, és számla ellenében fizetnek. Az állami kórházak bevételeik 5-10 százalékát egyébként a magánegészségügyi szolgáltatásokból szerzik.

A Népszava emlékeztet rá, hogy a harmadik Orbán-kormány államtitkára, Zombor Gábor négy éve jelentette be, hogy az állami kórházakban nincs helye fizetős ellátásnak, ami komoly zavart okozott az intézmények mintegy felében. A legsúlyosabb gondokkal azok a kórházak kerültek szembesültek, amelyek piaci szolgáltatást kezdtek nyújtani a betegeknek a második Orbán-kormány biztatására.

Kásler Miklós: „Az egészségügy nem üzlet”
A miniszter megszűntetné a magánszolgáltatásokat az állami kórházakban. A Székely-ügyben szinte ítéletet is hirdetett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik