Közélet

A kormány cáfolja, hogy Orbán Viktor lányát hozták haza Ciprusról

Az Origo szerint egy Orbán nevű parancsnok lányáról van szó.

A Magyar Honvédség által vett egyik Airbus A-319-es repülőgéppel kiképzőrepülés keretében utazott szeptember elején Orbán Viktor lánya, Flóra Ciprusról, 

ezt állítja Demeter Márta LMP-s képviselő. Az Azonnali.hu vette észre, hogy a politikus az utazással kapcsolatban kedden írásban kérdezte Benkő Tibor honvédelmi minisztert egy, a kecskeméti repülőbázison tett iratbetekintése után.

Demeter a következő kérdéseket tette fel:

  1. Miért szállíthatja a Magyar Honvédség Airbus repülőgépe kiképző repülés keretében a miniszterelnök lányát, aki semmilyen közjogi tisztséget nem visel, hivatalt nem tölt be?
  2. Ki adott utasítást az ÖHP parancsnokának az említett utas szállításának engedélyezésére?
  3. Hogyan engedélyezheti az ÖHP parancsnoka a miniszterelnök családtagjának utazását az Airbus A-319-es repülőgépen kiképző repülés keretében?

A Honvédelmi Minisztérium épp a napokban közölte egy közérdekűadat-igénylésre válaszolva, hogy hadititoknak számít, hogy ki utazik a kormány által vásárolt repülőkön. Az viszont tudható, hogy miközben a miniszterelnök a honvédségi Airbusszal utazott Salzburgba egy uniós csúcsra, addig a magyar katonákat bérelt géppel reptették Irakba.

Az ellenzéki politikus az üggyel kapcsolatban megkereste Pintér Sándor belügyminisztert is, tőle azt kérdezte, hogy

  1. Nem tartja aggályosnak, hogy a Magyar Honvédség Airbus repülőgépe kiképző repülés keretében szállíthatja a miniszterelnök lányát?
  2. Tudtak-e az illetékes szervek arról, hogy egy, a biztonsági szervek védelme alatt álló személlyel egy háztartásban élő családtagot a Magyar Honvédség Airbus A-319-es repülőgépén kiképző repülés keretében utaztatnak?

A Kormányzati Tájékoztatási Központ kedden kora délután a következő közleményt küldte:

Az azonnali.hu-n, Miért reptették Ciprusról Budapestre a honvédség gépén Orbán Viktor lányát? című, ma megjelent hír egy újabb fake news, hírlapi kacsa, aljas rágalom.

Demeter Márta erre az Indexnek úgy reagált: a kormány ne próbálja szőnyeg alá söpörni a problémát, és ne az újságokat fenyegessék. Közölte: birtokában van a kérdéses irat nyilvántartási száma, és nem a Kormányzati Tájékoztatási Központot kérdezte, hanem a honvédelmi és a belügyminisztertől vár válaszokat.

Az Origo azonban arról ír, hogy a Miniszterelnöki Kabinetiroda tájékoztatása szerint egy Orbán L. nevű parancsnokot látogatott meg Cipruson felesége és kislánya. A szabályzat lehetővé teszi, hogy a katonák családtagjait hazaszállítsák, erre a parancsnok engedélyt kapott.

Kiemelt kép: Újvári Sándor/MTI

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik