Közélet

Kész átverés volt a Képviselői Irodaházban

23 millió forinttal vertek át egy vállalkozót a csalók. Meggyőző tetthelyet választottak.

Az Átlátszó szerint a férfi két éve a beígért közpénzes megbízásokért cserébe összesen 23 millió forintot fizetett ki a csalóknak. Az ügynek csak egy gyanúsítottja van, de a nyomozás még tart. A csalók jól beavatott szereplőkkel (állítólagos polgármesterekkel is) verhették át a vállalkozót.

A budapesti vállalkozóval a csalók elhitették, hogy egy államtitkár is segít nekik, de ahhoz, hogy az ügylet összejöjjön, előre le kell tennie több millió forintot. Megígérték, be is mutatták egy állítólagos államtitkárnak.

A cégvezető az Átlátszónak azt mondta, a találkozó a Képviselői Irodaházban volt, bent kellett várniuk, mert az államtitkárnak sok dolga volt, de később megjelent, megkérte őket, ebédeljenek meg az épületben, ő később csatlakozik hozzájuk.

Ez nem történt meg, de az addig csak tévében látott politikusok között ülve úgy éreztem, hogy a cégeimnek most minden összejöhet. (…) Ezután elvittek két Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településre is. Ezeken a találkozókon a polgármesterek különböző munkákat, út- és iskolafelújításokat ígértek.

A cégvezetőnek a harmadik nagyobb pénzkérés után lett gyanús a dolog, de addigra mintegy 23 millió forintot átutalt a csalóknak.  Feljelentést tett, de látta a nyomozón, hogy kétségbeesett amiatt, hogy a Képviselői Irodaházban indult a története. 

A rendőrség jelentős kárt okozó csalás miatt nyomoz, de nem tartotta indokoltnak, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatalt a védett épület biztonsági kockázatot is felvető ügyéről tájékoztassa, noha a  sztori legérdekesebb része a tetthely, miként juthattak be bűnözők  a Képviselői Irodaházba. Egy volt nemzetbiztonsági tiszt az Átlátszónak név nélkül azt mondta, ilyen esetben átiratot kell küldeni az Országgyűlés biztonsági felelőseinek, illetve értesíteni az Alkotmányvédelmi Hivatalt is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik