Közélet

Szintet lép a kormány a hajléktalanok üldözésében

Embertelen szabályozás, hogy országosan tiltják az életet az utcán.

A szabályozás embertelenségét mutatja, hogy a szabálysértésen ért hajléktalanok személyes tárgyait a hatóságok  megsemmisíthetik – ismerteti a TASZ a Szabálysértési Munkacsoport álláspontját.

A munkacsoport (amelyben együtt dolgozik a Magyar Helsinki Bizottság, a Társaság a Szabadságjogokért és az Utcajogász Egyesület) egy igazságosabb szabálysértési rendszert szeretne.

Az új szabály szerint ha valaki háromszor életvitelszerűen az utcán tartózkodik, beindul vele szemben a büntetőgépezet. Ha 90 napon belül már háromszor figyelmeztették, negyedszer meg kell indítani ellene a szabálysértési eljárást, amely után börtönbe is kerülhet.

A kiszolgáltatottak börtönbe zárása helyett a  költségvetési pénzeket a hajléktalanság megelőzésére, a családok eladósodásának, lakásuk elvesztésének megakadályozására kellene költeni.

A Szabálysértési Munkacsoport szerint ez ugyanis nem oldja meg a lakhatási válságot. A közterületen élők a városokból kiszorulhatnak, olyan helyekre húzódnak vissza, ahol kevésbé vagy egyáltalán nem férnek hozzá közszolgáltatásokhoz, ami növeli kirekesztettségüket.

A kormány a lakáspolitika és érdemi beavatkozás helyett a bebörtönzést választja, pedig a hajléktalanság szőnyeg alá söprése helyett valódi megoldásokra, szociális bérlakásokra lenne szükség.

Becslések szerint országosan 12 és 30 ezer fő között lehet a hajléktalanságban érintettek száma, több tízezer embert pedig eladósodottság vagy egyszerűen csak a szabályozatlan lakáspiac miatt az utcára kerülés veszélyeztet.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint ehhez képest 9600 férőhely van a hajléktalanoknak országosan, krízisidőszakban pedig újabb 1500. Eközben A Város Mindenkié csoport adatigénylései szerint 2500 üresen álló önkormányzati lakás van Budapesten, amit nem adnak oda a rászorulóknak.

A szabályozás nem fogja megoldani a hajléktalan emberek lakhatási problémáját és nem fogja csökkenteni a hajléktalanok számát, cserébe a hatóságok, a szociális szolgáltatók és a rendőrség leterheltsége, valamint a társadalomban kialakult kirekesztés a hajléktalanokkal szemben jelentősen nőni fog

– közölte Molnár Noémi, a Szabálysértési Munkacsoport képviselője.

Kiemelt kép: 24.hu / Neményi Márton

Ajánlott videó

Olvasói sztorik