Közélet

50 milliárd forint és 25 hektárnyi terület kellene egy balatoni élményparkhoz

Balatoni tematikus élménypark kialakításáról készített tanulmányt a Balaton Fejlesztési Tanács munkaszervezete egy horvát-magyar együttműködés keretében, írja a Sonline.

Megállapították, hogy a projekthez nagyjából 50 milliárd forintra és 25 hektárnyi területre lenne szükség.

Piackutatást is végeztek, amiből kiderült:

  • Siófok közeli térségében képzelhető el a tematikus élménypark.
  • A szomszédos országokból átlagosan 3 órát lennének hajlandóak utazni azért, hogy meglátogassanak egy Európában egyedülálló élményparkot, és nagyjából 5-6 ezer forint lenne az az összeg, amit belépőre szánnának.
  • A világ csodái, a magyar mesefigurák, az állatvilág és a természet is vonzó téma lehet, de az extrém sportok tematika nem tűnik túl csábítónak.

Azt is megállapították, hogy állami szerepvállalás nélkül aligha valósulhat meg az élménypark, de a Sonline szerint a „tanulmány egyértelműen azt igazolja, hogy lenne igény egy élményparkra a Balatonnál, ami évente akár 1 millió látogatót is vonzana a térségbe”.

2016 év végén jelent meg egy kormányhatározatban az a terv, hogy az állam 17 milliárd forintot ad egy balatoni élménypark felépítésére. Azt még nem tudni, hogy hol lesz ez az élménypark, viszont a fent említett tanulmányból az már most látszik, hogy ez a 17 milliárd kevés lesz.

(kiemelt kép: mti)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik