Közélet

A Fidesz házi hírszerzője szerint elfogadhatatlan Orbán magángépes repülése

Kizárólag neki fenntartott magángép illetné meg Orbán Viktort – írja Földi László.

Földi László egykori III/I-es hírszerző tiszt, aki mostanság a kormánysajtóban védelmezi vehemensen a Fidesz összeesküvés-elméletektől sem mentes világképét, szakmailag elfogadhatatlannak tartja, hogy Orbán Viktor vállalkozók magánrepülőgépén utazik.

A Magyar Időkben megjelent cikkében arról ír: vannak olyan politikusok, akiknek esetében a támadók abban bízhatnak, hogy eltávolításuk esélyt ad az általuk kívánt politikai fordulatnak. Szerinte ilyen volt a II. világháborúban Winston Churchill brit miniszterelnök, akit a hitleri német vezetés próbált kiiktatni, és ilyen célpont napjainkban Orbán Viktor is.

Meg is magyarázza, miért vált célponttá a magyar miniszterelnök: mert nem ért egyet azzal a vízióval, hogy ne lehessen egy kis országnak saját akarata a „nagyokkal” szemben, és Európát a régi, sokunk által megszokott formájában szeretné látni a következő évtizedekben is.

Földi azt fejtegeti, hogy a célpont elmozdításának eszközei lehetnek „a folyamatos lejáratási kampányok, az esetleg emberi tévedéseinek felnagyítása”, és „különös gondot fordítanak családtagjai és közeli kapcsolatai megfigyelésére is”. De „eredményt el nem érő hecckampányt követően, a célponttá válás logikájába sajnálatosan akár a fizikai megsemmisítés is beleértendő”.

Ha valaki célpont, akkor az őt védő biztonsági szolgálatra is több feladat és felelősség hárul – írja Földi. Kijelenti: a célpont nem utazhat tömegközlekedéssel, az általa használt bármilyen jármű csak és kizárólag az ő szállítására kell, hogy rendelkezésre álljon. Az elmúlt hetek híreivel kapcsolatban az a véleménye, hogy a vállalkozók magángépének igénybevétele túlzott kockázatot rejt, mert nem garantálják a védendő személy biztonságát.

Az egyedüli elfogadható megoldás ezzel a gyakorlattal szemben, ha a célponttá vált magyar miniszterelnök kizárólagosan a neki fenntartott repülőgéppel utazik

– közli Földi, aki szerint „kommunikációs zsákutca” ezt „az adófizetők pénze ürügyén” bírálni. Aki ezt teszi, gondolja végig, szeretne-e valaha is valódi célponttá válni – szögezi le. (Illusztráció: 24.hu / Marjai János)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik