Közélet

Megint Mocsainak kedvezhet a felsőoktatási törvény módosítása

Jövő márciusban lesz 65 éves a TE rektora, a mostani szabályok értelmében távoznia kellene.

Hétfőn került fel a kormány honlapjára a felsőoktatási törvényt több ponton módosító csomag, amit kizárólag ezen a napon lehet véleményezni – írja a hvg.hu.

A portál kiszúrta, hogy az egyik módosítóval az Emberi Erőforrások Minisztériuma a rektori kinevezés szabályait lazítaná. Eszerint ha a rektori pályázat kiírása napján a pályázó még nem töltötte be hatvanötödik életévét, de a pályázati időszak, vagy a megbízás időtartama alatt betölti, akkor legfeljebb három évre megbízható.

Az indoklás szerint azért enyhítenek a szabályon, mert „a nagy tapasztalattal bíró rektoroknál” lehetőséget kell adni, hogy a hosszú távú programokat, az intézményfejlesztést véghezvigyék.

Ugyanakkor a hvg.hu emlékeztet arra, hogy a Testnevelési Egyetemet vezető Mocsai Lajos jövő márciusban lesz 65 éves, és a mostani szabályozás alapján távoznia kellene. Pedig neki már korábban is kedveztek, például azzal, hogy az olimpiai érmet doktori címmel tették egyenértékűvé, így Áder János kinevezhette rektorrá. (Fotó: MTI / Bruzák Noémi)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik