Közélet

470 fős börtön lesz a kiskunhalasi menekültközpontból

470 fogvatartott befogadására alkalmas börtön létesül Kiskunhalason, a korábbi Menekültügyi Őrzött Befogadó Központ átépítésével. Ezzel egyidejűleg országos toborzásba kezd a büntetés-végrehajtási szervezet.

A fejlesztés eredményeként 470 fő fogvatartott – az európai börtönnormáknak megfelelő – elhelyezése valósul meg. A zárkákban hideg-meleg vízvételi lehetőség, valamint elkülönített illemhely kerül kiépítésre. Ezzel párhuzamosan az épület nagyobb alapterületű helyiségeinek szétválasztása is megtörténik, a két körletépület közötti terület izolációjával sétaudvart alakítanak ki. A közel 1,7 milliárd forintot kitevő beruházás másik fontos eleme a beköltöző rabok munkáltatását biztosító szabás-varrási tevékenység és a velejáró raktározási igények infrastruktúrájának megteremtése.

A kiskunhalasi börtönprojekt mellett tervezési fázisba lépett a Büntetés-végrehajtási Egészségügyi Központ megépítésével kapcsolatos beruházás is. A büntetés-végrehajtás új egészségügyi intézménye a berettyóújfalui Gróf Tisza István Kórház melletti területen épül fel majd. Az önkormányzat a beruházás megvalósításához szükséges terület átadásáról a szükséges döntéseket meghozta, amelyekről határozatot hozott. Az intézmény közel 200 fogvatartott ellátására lesz képes.

Toboroznak

Az új intézet és az egészségügyi központ új munkahelyeket teremtenek, a büntetés-végrehajtási szervezet ezért megkezdi az egész országra kiterjedő toborzási tevékenységét. A megfelelő személyek kiválasztása érdekében továbbra is várjuk azon leendő munkatársaink jelentkezését, akik elhivatottságot éreznek a rendvédelmi pálya iránt és jövőjüket a büntetés-végrehajtás szervezetében képzelik el. A börtön stabil, kiszámítható, hosszútávra tervezhető munkahelyet teremt, amelyhez képzési és előmeneteli lehetőségek társulnak.

Annak érdekében, hogy az új börtön megnyitását követően a tényleges munka a szükséges létszámú személyi állománnyal megkezdődhessen, a Kiskunhalasi Önkormányzat felajánlott egy épületet, amely a mai naptól toborzóirodaként kezdte meg a működését. Az itt dolgozó toborzó tisztek a térség valamennyi településén, önkormányzatánál, középiskolájában megjelennek, toboroznak majd. Az új büntetés-végrehajtási intézet közel 250 büntetés-végrehajtási szakembert fog foglalkoztatni. Jelentkezni természetesen nem csak Kiskunhalason, de az ország bármely börtönébe lehet, ahogyan a toborzó tevékenység is elindul valamennyi börtönben.

Képünk illusztráció: Egy fogvatartottat motoz az egyik fegyőr a Budapesti Fegyház és Börtön Kozma utcai épületében Fotó: Beliczay László / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik