Közélet

Felfüggesztett börtön kapott első fokon Botka alpolgármestere

Arról ír a Délmagyar, hogy felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtotta a vádlottakat az ingyenes szegedi parkolóbérletek ügyében indult perben kedden, nem jogerősen a Gyulai Járásbíróság. A vádlottakat a bíróság jelentős, illetve nagyobb vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettében mondta ki bűnösnek.

A bíróság által bűnösnek kimondottak között van Mózes Ervin címzetes főjegyző, Solymos László várospolitikai alpolgármester, tehát Botka László polgármester helyettese, és Kalmár Gábor polgármesteri kabinetfőnök is.

A szabadságvesztés büntetés végrehajtását a bíróság valamennyi vádlott esetében egy évre felfüggesztette.

A bíróság megállapította, hogy a vádlottak 2008 és 2012 között 307 ingyenes parkolóbérletet biztosítottak természetes és jogi személyeknek úgy, hogy erre közgyűlési felhatalmazásuk vagy egyéb jogszabályi alapjuk nem volt. Olyanok is kaptak ingyen bérletet, akik semmilyen kapcsolatban nem álltak az önkormányzattal.

Így a város tulajdonában álló Szegedi Közlekedési Kft.-nek a vádlottak mintegy 41 millió forint vagyoni hátrányt okoztak.

A vádlottak az eljárás során tagadták bűnösségüket, arra hivatkozva, hogy nem történt kötelességszegés; a bérletek kiosztása a parkolórendszer 1996-os kialakulása óta gyakorlat volt, a megoldás minden helyi és országos jogszabálynak megfelelően működött, és jelenleg is így zajlik az ország valamennyi nagyvárosában.

Az ügyre reagált Botka László, közleménye teljes egészében a következő:

Egy koncepciós eljárás áldozatai lettek munkatársaim, a Fidesz már a bíróságokra is rátette a kezét. Így fordulhatott elő, hogy kollégáimat törvénytelen módon, első fokon elítélték. Az ítélet célja, hogy bemocskolják Szegedet és a szegedi városvezetést. Kollégáim az önkormányzat törvényes és eredményes működését biztosították, és most ezért ítélik el őket. A Fidesz évek óta el akarja venni Szegedet a szegediektől, de ezt meg fogjuk akadályozni! Bízom benne, hogy másodfokon helyreáll az igazság, és nem ítélik el jogtalanul, egy mocskos politikai játszma részeként az önkormányzat becsületes dolgozóit.

A főjegyző pedig azt írta a maga közleményében, hogy

A vádat képviselő ügyészség saját maga is igényelt és kapott ingyenes parkolóbérletet. Ahogy ingyenes parkolóbérletet kapott a bíróság és a rendőrség is. A bérleteket rajtuk kívül önkormányzati  képviselők, parlamenti képviselők, díszpolgárok és hivatalnokok kapták, akik a városházán dolgoznak, vagy szoros munkakapcsolatban álltak Szegeddel.

Az ügyészség súlyosbításért fellebbezett, és kérte, hogy a Szegedi Közlekedési Kft. korábbi irányítóit tiltsák el a gazdasági társaság vezető tisztségviselője foglalkozástól.

A vádlottak nem vettek részt a keddi tárgyaláson, a védők bűncselekmény hiányában történő felmentésért fellebbeztek.

Kiemelt kép. MTI / Rosta Tibor

Ajánlott videó

Olvasói sztorik