Közélet

Elutasította a Fidesz a Trianon-emlékévet

A Jobbik szerint szégyen, gyalázat a döntés.

Szégyennek, gyalázatnak nevezte keddi sajtótájékoztatóján Szávay István országgyűlési képviselő, a Jobbik Nemzetpolitikai Kabinetjének elnöke, hogy a kormánypártok – a DK-val együtt – nem szavazták meg egy frakciótársával közösen jegyzett javaslatát arról, hogy tegyék Trianon-emlékévvé 2020-at.

Hangsúlyozta: az „igazságtalan, gyalázatos és az egész világtörténelemben páratlan diktátummal” a magyar nemzet közel egyharmadát hajtotta idegen uralom alá, ezzel a magyar történelem egyik legnagyobb, máig fájó tragédiájává vált, amelynek következményei meghatározzák nemzetünk jelenét, jövőjét.

Minden negyedik magyar gyermek az ország határain túl születik, és az elszakított területeken élő magyar közösségek a mai napig sem kapták meg azokat az egyéni és kollektív jogaikat, amelyek őket megilletnék – fogalmazott, hangsúlyozva: nem ünnepelni vagy gyászolni, hanem emlékezni akarnak a századik évforduló alkalmából.

Szávay István szerint azért is volna erre szükség, mert a centenáriumra óriási ünnepségsorozatokat szerveznek egyes szomszéd államok, ráadásul elvárják az ottani magyar közösségektől, hogy ünnepeljék ezt az évfordulót, ebben a helyzetben pedig „Magyarországnak, a magyar kormánynak és a parlamentnek valamilyen választ adnia kell”.

A képviselő szerint a kormányzatnak fel kellene hagynia azzal, hogy kizárólag pénzzel próbálja megoldani a felmerülő problémákat, és sokszor már elvtelen konfliktuskerüléssel működik, megjegyezve, ez alól az utóbbi hónapok kárpátaljai eseményeit látja csak kivételnek. (MTI, fotó: MTI / Kovács Attila)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik