Közélet

A magyarok többsége nem is hallott Orbán repülőútjáról

De a legtöbb ember szerint nincs rendben, hogy a miniszterelnök luxusutakat fogad el egy állami megrendelésekben részesülő vállalkozótól.

A 18-49 év közötti magyarok 51 százaléka nem is hallott arról, hogy Orbán Viktor 17 milliárd forintos luxusrepülőgépen utazott Bulgáriába a Videoton-Ludogorec meccsre – írja a Népszava a Pulzus közvélemény-kutató friss, reprezentatív felmérése alapján. Eszerint csak az emberek 46 százalékának van tudomása a luxusútról.

Az ügyet ismerők 81 százaléka egyértelműen korrupciónak tartja, hogy Orbán a repülőutat egy olyan vállalkozótól, Garancsi Istvántól fogadta el, aki több tízmilliárdos értékben kapott megrendeléseket az államtól. Mindössze 9 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy ez nem korrupció.

A válaszadók 60 százaléka szerint nincs rendben, hogy a miniszterelnök ilyen luxusutakat fogad el ajándékba. Még azok körében is gyakori volt ez a vélemény, akik a kérdezőktől értesültek az ügyről, tehát a kormánytól független sajtót nem követik napi rendszerességgel. Az összes megkérdezett 52 százaléka szerint korrupciós ügyről van szó, 32 százalék nem tudja eldönteni, és 16 százalék nem lát korrupciót az ügyben.

Arról is megkérdezték az embereket, hogy egyetértenek-e azzal, hogy a luxusút a magyar adófizetőknek egyetlen forintjába sem került. A válaszadók 69 százaléka nem értett ezzel egyet, 18 százalék nem tudja, és 13 százalék fogadta el ezt az érvet. (Illusztráció: MTI / Illyés Tibor)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik