Közélet

Nyílt levelet írtak az orvosok a Honvédkórház sürgősségije miatt

Két minisztertől és a főpolgármestertől kérik, ne felejtsék el, hogy az orvos is ember.

A Budapesti Orvosi Kamara nyílt levelet írt a honvédelmi miniszternek, az egészségügyért felelős miniszternek, illetve a főpolgármesternek a Honvédkórház sürgősségi osztályán uralkodó állapotok miatt.

A szervezet felhívja a felelősöket, nagyon sürgősen tegyék biztonságossá az egészségügyi szolgáltató működését. A jelenlegi megoldások sem a személyi, sem a tárgyi feltételeket nem biztosítják ahhoz, hogy az orvosok szakképesítésüknek megfelelő munkakörben, megfelelő személyi és tárgyi feltételek mellett végezzék felelősségteljes munkájukat.

Ez a betegek ellátását is veszélyezteti. 

A budapesti orvosok szakmai érdekképviselete szerint nem lehet az egészségügyi szolgáltató és az ott dolgozó orvosoké a felelősség. Az nem megoldás, hogy szükséges szakképzettséggel, tapasztalattal nem rendelkező orvosokat – más osztályok működésének rovására – átirányítsanak a sürgősségire.

Az ellátást zavaró körülmények megszüntetése mielőbbi, az egészségügy felső vezetőinek intézkedését igényli, különösen az alábbi kérdésekben:

a betegút szervezetlenségének megszüntetése, ami miatt sürgősségi ellátásra jelentkeznek olyan betegek, akiknek ellátása más betegutat igényel,

az aggódó hozzátartozók tájékoztatásának megszervezése,

az egészségügyi dokumentáció vezetésének megszervezése, korszerű adatrögzítési feltételek biztosításával,

megfelelő számú szakdolgozó és más kisegítő személyzet biztosítása,

az ellátandó betegszám meghatározása a rendelkezésre álló személyi és tárgyi feltételekhez igazítottan.

A kamara emlékeztet rá, hogy gyors intézkedések nélkül a beteggel közvetlenül találkozó orvosnak kell viselnie az etikai és büntető felelősséget az ellátás biztonságáért, megfelelőségéért. Ő van kitéve a nyilvános megaláztatásoknak (Facebook) is.

Kérik, ne felejtsék el, az orvos is ember, hivatástudata magasabb szintű az átlagnál, de mivel emberi életekről kell döntenie, megérdemli a megfelelő védelmet.

Nagy a baj a Honvéd sürgősségi osztályán, Zacher már évekkel ezelőtt kongatta a vészharangot
Először néhány orvos mondott fel, ma kiderült, az osztály vezetője, Zacher Gábor is elhagyja a Honvédkórházat. Mi történik az ország legnagyobb sürgősségi osztályán?

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Róka László

Ajánlott videó

Olvasói sztorik