Közélet

Árulja el, mekkora a baj az ajkai kórházban!

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2018. 09. 25. 13:40

A jobbikos Rig Lajos mint egykori egészségügyi dolgozó arra kérte Kásler Miklós minisztert, őszintén árulja el, mekkora a baj a választókerületében lévő ajkai kórházban, ahol előbb az intenzív osztály ápolói, majd az altatóorvosok mondtak fel. A drasztikus szakemberhiány miatt veszélyben van-e a betegellátás?

Mint írta, csak a valóság érdekli, ismeri körzete egészségügyi helyzetét. Az intézményekben dolgozók közül sokakkal napi kapcsolatban áll, a valóságról első kézből értesül. Kérte, a miniszter kímélje meg mindenféle statisztikától, jól hangzó, a valós gondokat elfedő információtól, mert az ott élők saját bőrükön érzik, mennyire leterhelt lett az ajkai kórház..

Kérdései:

Ki és mikor lesz végre hajlandó a valóságról tájékoztatni a lakosságot: mely osztályokon, hány orvos és szakdolgozó hiányzik? Miként oldják meg a biztonságos betegellátást? Mit tesznek azért, hogy a felmondási hullám megálljon, mivel motiválják a dolgozókat?

Rig Lajos arra is kíváncsi volt, a miniszter szerint lehet-e versenyképes fizetés nélkül, nyomasztó munkahelyi légkörben motiváltan dolgozni és rengeteg túlórát vállalni.

Kérdésére Kásler Miklós helyett most is Rétvári Bence felelt. Először felsorolta, szerinte mi mindent tett 2010-től az Orbán-kormány az egészségügyi dolgozókért. Az államtitkár szerint az ajkai kórházban is minden rendben van.

A Magyar Imre Kórház intenzív osztályának nővér állománya biztosított, a betegellátás zavartalan és folyamatos.

A kórházról megjelent állítások szerinte valótlanok, az ellátás továbbra is a megszokott magas színvonalon folytatódik. Az intenzív osztályt vezető főnővér a farkasgyepűi Tüdőgyógyintézet ápolási igazgatójaként továbbra is az Ajkán és környékén élők gyógyításáért dolgozik – írta.

Az államtitkár nem kímélte meg Rig Lajost a statisztikáktól, felsorolta, hogy az egyes egészségügyi dolgozók (kategóriánként) mikor, mennyi béremelést kaptak, kapnak.

Az ajkai kórházban az elmúlt fejlesztési időszakban közel 3,2 milliárd forint pályázati összeg jutott infrastruktúrafejlesztésre, a betegbiztonság növelésére, illetve humán erőforrás fejlesztésre, amely együtt járt a munkahelyi környezet jelentős javulásával, a kor követelményeinek megfelelő munkakörülmények biztosításával.

A kórházban a bérfejlesztés hatására 2016. óta 44 százalékkal nőtt a bértömeg. A szakdolgozói létszám 2016. óta változatlan, az orvos létszám az idei évben 7 fővel nőtt.

Elfogadhatatlanul magas bérköveteléssel álltak elő az ajkai kórház felmondó orvosai az állam szerint
Azt állítják, az ajkai kórház zökkenőmentesen biztosítja a folyamatos ellátást.
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

WASHINGTON, DC - DECEMBER 7 : President Donald J. Trump stops to speak with reporters and members of the media as he walks to board Marine One and depart from the South Lawn of the White House on Friday, Dec. 07, 2018 in Washington, DC. (Photo by Jabin Botsford/The Washington Post via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.