Közélet

Árulja el, mekkora a baj az ajkai kórházban!

A jobbikos Rig Lajos mint egykori egészségügyi dolgozó arra kérte Kásler Miklós minisztert, őszintén árulja el, mekkora a baj a választókerületében lévő ajkai kórházban, ahol előbb az intenzív osztály ápolói, majd az altatóorvosok mondtak fel. A drasztikus szakemberhiány miatt veszélyben van-e a betegellátás?

Mint írta, csak a valóság érdekli, ismeri körzete egészségügyi helyzetét. Az intézményekben dolgozók közül sokakkal napi kapcsolatban áll, a valóságról első kézből értesül. Kérte, a miniszter kímélje meg mindenféle statisztikától, jól hangzó, a valós gondokat elfedő információtól, mert az ott élők saját bőrükön érzik, mennyire leterhelt lett az ajkai kórház..

Kérdései:

Ki és mikor lesz végre hajlandó a valóságról tájékoztatni a lakosságot: mely osztályokon, hány orvos és szakdolgozó hiányzik? Miként oldják meg a biztonságos betegellátást? Mit tesznek azért, hogy a felmondási hullám megálljon, mivel motiválják a dolgozókat?

Rig Lajos arra is kíváncsi volt, a miniszter szerint lehet-e versenyképes fizetés nélkül, nyomasztó munkahelyi légkörben motiváltan dolgozni és rengeteg túlórát vállalni.

Kérdésére Kásler Miklós helyett most is Rétvári Bence felelt. Először felsorolta, szerinte mi mindent tett 2010-től az Orbán-kormány az egészségügyi dolgozókért. Az államtitkár szerint az ajkai kórházban is minden rendben van.

A Magyar Imre Kórház intenzív osztályának nővér állománya biztosított, a betegellátás zavartalan és folyamatos.

A kórházról megjelent állítások szerinte valótlanok, az ellátás továbbra is a megszokott magas színvonalon folytatódik. Az intenzív osztályt vezető főnővér a farkasgyepűi Tüdőgyógyintézet ápolási igazgatójaként továbbra is az Ajkán és környékén élők gyógyításáért dolgozik – írta.

Az államtitkár nem kímélte meg Rig Lajost a statisztikáktól, felsorolta, hogy az egyes egészségügyi dolgozók (kategóriánként) mikor, mennyi béremelést kaptak, kapnak.

Az ajkai kórházban az elmúlt fejlesztési időszakban közel 3,2 milliárd forint pályázati összeg jutott infrastruktúrafejlesztésre, a betegbiztonság növelésére, illetve humán erőforrás fejlesztésre, amely együtt járt a munkahelyi környezet jelentős javulásával, a kor követelményeinek megfelelő munkakörülmények biztosításával.

A kórházban a bérfejlesztés hatására 2016. óta 44 százalékkal nőtt a bértömeg. A szakdolgozói létszám 2016. óta változatlan, az orvos létszám az idei évben 7 fővel nőtt.

Elfogadhatatlanul magas bérköveteléssel álltak elő az ajkai kórház felmondó orvosai az állam szerint
Azt állítják, az ajkai kórház zökkenőmentesen biztosítja a folyamatos ellátást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik