Közélet

Elsumákolják a körzeti ápolók fizetéskiegészítését

A háziorvosi praxisokban dolgozó ápolók fele nem kapja meg a nekik járó, 20 ezer forintos kiegészítő díjazást – idézi a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) átfogó alapellátási felmérését a MedicalOnline.

A körzeti ápolóknál jogszabályi garanciával vezették be 2014-ben a szakdolgozói kiegészítő díjazást, ami négy éve változatlan: bruttó 20 ezer forint. Négy évvel ezelőtt a kamarai felmérések alapján az ápolók 75 százaléka nem kapta meg ezt a pénzt, az arány 2016-ban javult, akkor már csak 20 százalék jelezte, hogy nem kapja meg a nettó mintegy 9 ezer forintot. Idén januárban azonban bruttó 19 500 Ft-tal emelkedett a garantált bérminimum, ezért a munkáltató háziorvosok egy része „beépítette” a plusz juttatást a kötelezően megadandó fizetési többletbe.

Dr. Hirdi Henriett, a MESZK alapellátásért felelős alelnöke a lapnak elmondta: a kiegészítő díjazás  abéren felül jár, ezt kérésükre a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) is megerősítette.

A lap szerint miközben a háziorvosi praxisok finanszírozása mostanra havi 520 ezer forinttal emelkedett az elmúlt három év alatt, a körzeti ápolók 64 százaléka a garantált bérminimumért, bruttó 180 500 Ft-ért, vagy esetenként ennél kevesebbért dolgozik a háziorvosi praxisokban.

Kép: MTI/Czeglédi Zsolt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik