Közélet
Budapest, 2018. augusztus 23.
Kásler Miklós, az emberi erõforrások minisztere (b), Schmidt Mária, a budapesti Terror Háza Múzeum fõigazgatója (b2) és Rétvári Bence, az Emberi Erõforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára (b3) mécsest gyújt a múzeumnál a totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapja alkalmából tartott rendezvényen 2018. augusztus 23-án.
MTI Fotó: Bruzák Noémi

Kásler: A kormány mindent megtesz, hogy szabadságban élhessünk

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2018. 08. 24. 06:46

Schmidt Mária szerint nehéz megérteni, hogyan tudnak a diktatúrák megtéveszteni annyi gondolkodó embert.

A kormány mindent megtesz azért, hogy történelmi hagyományainknak, veretes ősi jogunknak és kultúránknak megfelelő módon szabadságban élhessünk

– jelentette ki Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a totalitárius diktatúrák áldozatairól való budapesti megemlékezésen.

Azt is mondta: mindenáron biztosítani kell a teljes szuverenitásunkat, akció- és ütőképességünket, mert csak ennek birtokában tudjuk garantálni minden honfitársunk, családjaink és nemzetünk békés jövőjét. Így akadályozható meg, hogy Magyarországon és Európában még egyszer emberellenes ideológiák és a belőlük kinövő diktatúrák „veszélyeztessék a fizikai, materiális és szellemi létet” – tette hozzá a miniszter az MTI tudósítása szerint.

A kommunizmust és a nemzetiszocializmust olyan emberellenes rendszereknek nevezte, amelyek alapját a felfoghatatlan gonoszság képezte. Mindkét szisztéma hazugságra épült: a jövőben jólétet ígért, miközben megnyomorított milliókat – mondta.

A hit, az erkölcs lefokozása a francia forradalomban politikai és társadalmi téren diktatúrához vezetett. A forradalom vérgőzös fejű és véres kezű gyermekei egymást ölték meg

– jelentette ki Kásler, aki szerint a térségben 1990 után az Antall-kormány tette a legtöbbet a kommunizmus felszámolásáért.

A rendezvényen felszólalt Schmidt Mária is, aki közölte: a kommunizmus és a nácizmus egy tőről, ugyanabból a mételyből fakad, az emberi gonoszságból.

Egy a lényegük: tagadni mindent, ami emberi, szabad és demokratikus

– mondta. Felidézte: 1989-90-ben a diktatúra lerázásakor abban reménykedtek, hogy a szabad nyugati világban is elismerik, hogy ami Magyarország térségében történt, ugyanolyan súlyos volt, mint amit a náci rendszerben követtek el. De nem így történt, több mint két évtizedet kellett várni, hogy 2011-től végre közös emléknapon lehessen fejet hajtani a totalitárius diktatúrák európai áldozatai előtt.

Nehéz megérteni, hogy a diktatúrák miként tudtak megtéveszteni annyi gondolkodó embert

– vélekedett Schmidt Mária, aki szerint az Európai Unió vezetői körében is mintha reneszánsza lenne a kommunizmusnak. (Fotó: MTI / Bruzák Noémi)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Magyarországról szertegurulnak az uniós támogatások Delaware-től Tallinig

Kommentek

A anti-Brexit demonstrator dressed in a Union Flag suit and waving an EU flag stands on the road outside the Houses of Parliament in central London on March 29, 2018. - The one-year countdown to Britain's exit from the European Union began on March 29, 2018 with Prime Minister Theresa May touring the UK shore up support for the government's Brexit strategy. (Photo by Daniel LEAL-OLIVAS / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.