Közélet

Kásler: A kormány mindent megtesz, hogy szabadságban élhessünk

Schmidt Mária szerint nehéz megérteni, hogyan tudnak a diktatúrák megtéveszteni annyi gondolkodó embert.

A kormány mindent megtesz azért, hogy történelmi hagyományainknak, veretes ősi jogunknak és kultúránknak megfelelő módon szabadságban élhessünk

– jelentette ki Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a totalitárius diktatúrák áldozatairól való budapesti megemlékezésen.

Azt is mondta: mindenáron biztosítani kell a teljes szuverenitásunkat, akció- és ütőképességünket, mert csak ennek birtokában tudjuk garantálni minden honfitársunk, családjaink és nemzetünk békés jövőjét. Így akadályozható meg, hogy Magyarországon és Európában még egyszer emberellenes ideológiák és a belőlük kinövő diktatúrák „veszélyeztessék a fizikai, materiális és szellemi létet” – tette hozzá a miniszter az MTI tudósítása szerint.

A kommunizmust és a nemzetiszocializmust olyan emberellenes rendszereknek nevezte, amelyek alapját a felfoghatatlan gonoszság képezte. Mindkét szisztéma hazugságra épült: a jövőben jólétet ígért, miközben megnyomorított milliókat – mondta.

A hit, az erkölcs lefokozása a francia forradalomban politikai és társadalmi téren diktatúrához vezetett. A forradalom vérgőzös fejű és véres kezű gyermekei egymást ölték meg

– jelentette ki Kásler, aki szerint a térségben 1990 után az Antall-kormány tette a legtöbbet a kommunizmus felszámolásáért.

A rendezvényen felszólalt Schmidt Mária is, aki közölte: a kommunizmus és a nácizmus egy tőről, ugyanabból a mételyből fakad, az emberi gonoszságból.

Egy a lényegük: tagadni mindent, ami emberi, szabad és demokratikus

– mondta. Felidézte: 1989-90-ben a diktatúra lerázásakor abban reménykedtek, hogy a szabad nyugati világban is elismerik, hogy ami Magyarország térségében történt, ugyanolyan súlyos volt, mint amit a náci rendszerben követtek el. De nem így történt, több mint két évtizedet kellett várni, hogy 2011-től végre közös emléknapon lehessen fejet hajtani a totalitárius diktatúrák európai áldozatai előtt.

Nehéz megérteni, hogy a diktatúrák miként tudtak megtéveszteni annyi gondolkodó embert

– vélekedett Schmidt Mária, aki szerint az Európai Unió vezetői körében is mintha reneszánsza lenne a kommunizmusnak. (Fotó: MTI / Bruzák Noémi)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik