Közélet

150 ezer közalkalmazott régebben kapott béremelést, mint a miniszterek

A különbség az, hogy nagy részüknek ezután sincs reményük a magasabb fizetésre.

Nagyon rossz üzenete van annak, hogy a miniszterek fizetését előbb emelték jelentősen, mint másokét, akik közalkalmazottként dolgoznak – mondta a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke, Földiák András a Klubrádiónak.

Mint hétfőn megírtuk, az eddigi 1 101 900 forintos miniszteri illetményeket két tárcavezető esetében ötmillió forintra, a többiekét – Semjén Zsolt kivételével – 1 782 100 forintra emelték, a miniszterelnök-helyettes pedig 1 633 300 forintot keres ezután. A miniszteri béremeléseket azzal indokolta a kormány, hogy az átlagbér 65 százalékkal emelkedett az elmúlt években, a tárcavezetők fizetését viszont 2010-ben befagyasztották.

Két miniszter fizetését ötmillió forintra emelték
A legkisebb emelést Semjén Zsolt kapta.

Csakhogy a közszférában 150 ezer ember tizenegyedik éve nem kapott semmilyen béremelést – hívta fel a figyelmet Földiák, aki szerint mindez tovább növeli a közalkalmazottak így is erős elégedetlenségét. Az mondta, az emberek el fognak menni a közszférából, miközben nagyon sok a betöltetlen állás.

Arról is beszélt, hogy bár jövő évtől az ígéretek szerint emelni fogják a kormányzati tisztviselők bérét, így is marad kilencvenezer ember, akiét továbbra sem, az egyéb ágazatokról nem is beszélve, ahol szintén nagy szükség van béremelésre. (Fotó: MTI / Soós Lajos)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik