Közélet

Matolcsyék azonnal vizsgálatot indítottak a Magyar Időkben megtámadott alapítvány ellen

A kormánylap szerint a képzőművészek azt akarják, hogy minél több afrikai éljen Magyarországon.

Azonnali vizsgálatot indított a Magyar Nemzeti Bank az általa támogatott Art Capital Alapítvánnyal szemben hétfőn, miután a Magyar Idők című kormánylap aznapi számában azzal vádolták meg a szervezetet, hogy „migránssimogató” kiállításokat tart – erről a Mérce ír.

Szakács Árpád „Migránssimogató akciók állami támogatással” címmel írt hosszú szöveget a Magyar Időkbe a kormányzati kultúrharc részeként, amiben azt állítja, hogy a Nemzeti Kulturális Alap kiemelt támogatásban részesít „balliberális produkciókat”, amelyek kizárólag „migránspropagandára” költik a közpénzt. A cikk legszórakoztatóbb állítása, hogy

Amíg a kormány emberfeletti erővel küzd a migránsok távol tartása érdekében, addig a képzőművészek tekintélyes része Soros György kottája alapján azt szeretné elérni, hogy minél több afrikai éljen Magyarországon, lehetőleg minél előbb.

Kiemelten foglalkozik a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatójával, Gulyás Gáborral, a hozzá tartozó Art Capital ugyanis a kortárs művészetek egyik fő bemutatóhelye. Szakács gondolatvilágában Gulyás intézményei hatalmas erőfeszítéseket tesznek, hogy „az átlagember is megértse, fontos lenne, ha afrikai lenne a szomszédja, és a migráció jó dolog”.

A cikk hétfő reggeli megjelenése után néhány órával a jegybank közölte, vizsgálatot indítottak az alapítvánnyal szemben, hogy kiderüljön, a szerződésben meghatározott célra használta-e fel a Magyar Nemzeti Banktól kapott kulturális célú támogatást. Kijelentették: „az MNB semmilyen politikai célzatú, illetve migránstámogató kampányt nem támogat”. (Fotó: MTI / Bruzák Noémi)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik