Közélet

Kinyitotta a száját a leváltott debreceni igazgató

Elég nagy botrány kerekedett abból, hogy az egyik legjobb debreceni gimnázium éléről eltávolítja a tankerület az addigi igazgatót, azt, akinek a pályázatát mind a szülők, mind a tanárok, mind a diákönkormányzat támogatta, mellesleg 32 éve ott tanít, 16 éve meg igazgató, és helyette egy fideszes önkormányzati képviselőt ültetnek be a székbe.

Indoklás nélkül utasították el a szülők és tanárok által támogatott debreceni igazgató pályázatát
Így könnyen lehet, hogy az iskola irányítását Türk László veszi át, akinek tavaly volt egy emlékezetes telefonbeszélgetése Orbán Viktorral.

Rózsavölgyi Gábor menesztését (pontosabban azt, hogy a most lejáró megbízatása után nem hosszabbítja meg a kinevezést a tankerület) nem is indokolta a tankerület, aztán kiderült, hogy az oktatási államtitkár útbaigazítását követően utasította el a pályázatát indoklás nélkül a tankerület – emlékeztet az Index. Így lett befutó az a Türk László, aki fideszes, és amúgy egy általános iskolának az igazgatóhelyettese.

"Tisztelettel köszönöm miniszterelnök úr" - Kihangosítva telefonáltak Orbán Viktorral
Kósa Lajos és Türk László is kedélyesen tereferélt a miniszterelnökkel. Mindenki füle hallatára, diadalittasan.

A helyi viszonyokat jól ismerő Cívishír.hu megkérdezte a tankerületet, hogy miért nem a diákok, tanárok, szülők által támogatott eddigi igazgató mellett tette le a voksot, amire olyasmi választ adott a tankerület, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma sok mindent mérlegelt, figyelembe vett, de különösen sokat nyomott a latban az, hogy a tankerület nem támogatta Rózsavölgyi pályázatát. Mégpedig arra hivatkoztak, hogy az elmúlt két tanév törvényességi ellenőrzésén szabályszegéseket tapasztaltak. A tanórák megtartása és helyettesítése, pedagógusok feladatkiosztása meg dokumentumok úgynevezett koherenciájánál említették a jogszerű működés hiányát – de a cikkből nem derül ki, hogy pontosan miféle vétséget is írnak az eddigi igazgató számlájára, a jogszerű működés hiánya pontosan mit is takar a szóban forgó esetekben.

A Cívishír mindenesetre azzal teszi érthetőbbé a fideszes önkormányzati képviselőnek kedvező döntést, hogy megemlítik, információik szerint Rózsavölgyi akkor lett szálka a hatalom szemében, amikor nem akadályozta meg, hogy két éve az Ady gimnázium tanárai és diákjai közül többen is csatlakoztak a kockás inges kezdeményezéshez.

Erre már Rózsavölgyi sem volt rest, kiadott csütörtök délután egy közleményt, amelyben tételesen cáfolja a tankerület ellene felhozott, a számlájára rótt hibákat.

Így például megemlíti a nagy megbecsülésnek örvendő eddigi igazgató, hogy a tankerület az elmaradt órákat is felemlegeti, de csak éppen azt felejtette el közölni a tankerület, hogy pont a tankerület igényelte és igényli rendszeresen az Ady diákjainak fellépését a munkanapokon tartott rendezvényeken is. (A debreceni Ady-gimnázium drámatagozatos, művészeti gimnázium amúgy.)

Meg amúgy is sok országos felkérést kapnak a gimnáziumi diákok, rengeteg projektnapjuk van, rendhagyó órákon is részt vesznek.

De igazából az igazgató intézkedett az elmaradt órák számának csökkentése érdekében, és megfeleződött a korábbi időszakhoz képest ezek száma. Így az elmaradt órák száma az óratömegnek csupán 1 százalékára rúg, ami már a két évvel ezelőtt tartott ellenőrzésen is megfelelt a többi gimnáziumban kialakult gyakorlatnak.

De visszautasítja Rózsavölgyi azt a vádat is, hogy az általa vezetett intézmény törvénytelenül működött volna 2 éven keresztül.

Az igazgató közleményéből még több részlet derül ki, itt olvasható.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik