Közélet
Budapest, 2016. december 7.
Bárándy Gergely, az MSZP vezérszónoka reagál a legfõbb ügyész 2015-ös beszámolójára az Országgyûlés plenáris ülésén 2016. december 7-én.
MTI Fotó: Máthé Zoltán

Egy volt szocialista képviselő szerint az ellenzék a NER részévé vált

Horváth Csaba László
Horváth Csaba László

újságíró. 2018. 08. 09. 07:24

Éles kritikát fogalmazott meg az ellenzékről Bárándy Gergely volt MSZP-s képviselő a Figyelőnek adott interjújában. A politikus – aki még a választások előtt januárban jelentette be, hogy nem indul képviselőnek és lemondott minden párttisztségéről – ügyvédként folytatja.

A szocialisták korábbi meghatározó politikusa szerint

  • A mostani ellenzék 2017-2018-tól inkább tekinthető a rendszer, a NER részének, mint a rendszer ellenzékének.
  • Ugyanakkor autokráciában a rendszer részeként nem működhet. Vagyis vagy a rendszer ellenzékeként fogalmazza meg magát, vagy értelmét veszti még a létezése is.
  • A valódi változás igényét elveszítve, az ellenzéki pártok mára beletörődtek a miniszterelnök által meghatározott centrális erőtér perifériáján betöltött szerepkörükbe, tehát az e rendszerekre jellemző sajátos és hosszú távú ellenzéki szereposztásba.
  • Az autoriter rezsimek jellemzője a gyenge ellenzék, azaz nem a politikai narratíva hiányossága az ellenzék gyenge szereplésének az oka.
  • 2018-ra határozottan érzékelhető volt az, hogy az ellenzék soraiban lejátszódó folyamatokra a kormánypártnak egyre nagyobb befolyása van. Nem csupán kívülről, hanem belül is.
  • A választási kampányban pontosan látszott az, hogy több pártvezető nem a sikerben volt érdekelt.

Bárándy Gergely 2006-ban lett az MSZP parlamenti képviselője, 2009 és 2012 között a párt országos elnökségi tagja volt. 2018-ban vonult vissza, lemondott az MSZP-ben betöltött tisztségeiről.

Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Asian woman hand using mobile phone with online transaction application, Concept e-commerce and internet online investment
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.