Közélet
Debrecen, 2017. július 19.
Hajnal Gabriella, a Klebersberg Központ szakmai elnökhelyettese beszél a tankönyvellátásról tartott sajtótájékoztatón a debreceni Alföldi Nyomdában 2017. július 19-én. A tankönyveket gyártó hazai nyomdai konzorcium központjában tartott tájékoztatón elhangzott, hogy zökkenõmentes lesz az idei tankönyvellátás, az iskolák idõben megkapják a kiadványokat.
MTI Fotó: Balázs Attila

Klik-vezető: a diákok túlterheltsége a szülőknek is köszönhető

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2018. 08. 09. 08:43

A konstruktív kritika fontossága is szóba került a Hajnal Gabriellával készült interjúban.
Korábban a témában:

Nem olyan rossz a helyzet, mint azt néhány helyen sugallják

– jelentette ki a tanárhiánnyal kapcsolatban Hajnal Gabriella, az intézményfenntartó Klebelsberg Központ új elnöke, aki a Magyar Időknek adott interjút. Azt állítja, a tavalyi tanévben is sikerült megoldani a kérdést, és idén már az első Klebelsberg-ösztöndíjasok is végeztek.

Elismerte: még vannak nagy különbségek az iskolák között, dolgozni kell azon, hogy minden gyerek megkapja a képességeit fejlesztő, személyre szabott, színvonalas oktatást, bárhol éljen az országban.

Nem szerencsés, ha valaki csak kritizál, és nincsenek konstruktív megoldásai

– bár Hajnal szerint a kritikát meg kell hallgatni, de erre hívta fel az új szakszervezeti vezetők figyelmét. Azt is hangsúlyozta, hogy a kompetenciák fejlesztésére van szükség az oktatásban, mert mire kijönnek a diákok az iskolából, már szakmák szűnnek meg, és több száz új alakul.

Az iskola mellett a szülők felelősségét is végig kell gondolni

– ezt a tanulók túlterheltségéről mondta a Klebelsberg Központ vezetője. Szerinte sok esetben a szülők azok, akik rengeteg különórára beíratják a gyermeküket. De szerinte alacsonyabb óraszámban, kisebb ismeretmennyiséggel, a fejlesztésre helyezett hangsúllyal jobban el lehetne mélyíteni a tudást.

Beszélt arról is, hogy sok 14-15 éves gyerek már éjszakai szórakozóhelyekre jár, szívügye, hogy ezen a téren változás legyen, mert ha a gyerekek lelki sérülést szenvednek kiskorukban vagy kamaszkorban, az negatívan hat a későbbi életükre.

Mint mondta, fontolgatják, hogy a diákoknak a gimnázium 10. évfolyama után is legyen lehetőségük szakirányú szakmai képzést választani. (Fotó: MTI / Balázs Attila)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

A video grab from footage broadcast by the UK Parliament's Parliamentary Recording Unit (PRU) shows Britain's Prime Minister Theresa May as she speaks in the House of Commons in London on January 15, 2019, before MPs vote on the government's Brexit deal. - Parliament is to finally vote today on whether to support or vote against the agreement struck between Prime Minister Theresa May's government and the European Union. (Photo by HO / PRU / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / PRU " - NO USE FOR ENTERTAINMENT, SATIRICAL, MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.