Közélet

Határozott fellépést várnak Szijjártótól a kárpátaljai cigányok védelmében

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2018. 08. 09. 13:11

Szolidaritási demonstrációt hirdettek csütörtök délutánra.
Korábban a témában:

26 civil szervezet írt nyílt levelet Szijjártó Péter külügyminiszternek, azt kérve, hogy a szokásos határozottsággal lépjen fel a kárpátaljai magyar cigányok védelmében is. Az aláírók között szerepel a Dikh TV, a Romaversitas Alapítvány, a Roma Rendőrök Országos Egyesülete és a Roma Polgárjogi Mozgalom is.

A politikust emlékeztetik, hogy ahogy a cigányság a magyar társadalom szerves része, úgy a magyar anyanyelvű és identitású romák a határon túli magyar kultúra és kisebbségi jogok megőrzésének nélkülözhetetlen letéteményesei. Puczi Béla és társainak élettörténete pedig azt mutatja, hogy a határon túli magyar cigányok nemcsak nyelvükben és kultúrájukban tartoznak a magyarsághoz, de ha kell, tetteikkel is.

Bukarest, 1989. december 21.
Mintegy százezer ember gyűlt össze a bukaresti pártbizottság szervezésében a román fővárosban. A Ceauescu és a szocialista Románia éltetésére összehívott nagygyűlés később nagyszabású rendszerellenes megmozdulássá alakult át.
(MTI/REUTER )
Tűzbe mentek a cigányok a magyarokért
"Még nem döntötték el, hogy a határon túli, magyarul beszélő cigányok tehertétel vagy erőforrás."

Azt is felidézik Szijjártó számára, hogy az elmúlt időszakban több rasszista támadás érte a kárpátaljai magyar roma közösség tagjait. Az egyik attak során megölték a 24 éves Papp Dávidot, több másik magyar – köztük egy tízéves kisfiú és édesanyja – pedig szúrt sebekkel került kórházba. Bár az ukrán hatóságok néhány tizenéves gyanúsítottat elfogtak, a helyi cigányok szerint a fenyegetettség nem szűnt meg.

A határozott diplomáciai fellépést az aláírók szerint az is aktuálissá teszi, hogy idén van a magyarországi romák ellen elkövetett, hat halálos áldozattal járó sorozatgyilkosság tizedik évfordulója.

Különösen fontosnak tartjuk ezért, hogy Magyarország Kormánya a lehető leghatározottabban álljon ki a megtámadott magyar roma közösségért, kövessen el mindent, hogy Magyarországon hasonló cselekedetek ne fordulhassanak elő, valamint a diplomácia eszközével érje el, hogy Ukrajna állítsa meg a kárpátaljai magyarokat is sújtó rasszista erőszakhullámot, a tettesek és felbujtóik pedig méltó büntetésben részesüljenek

– írják. Csütörtökön 16 órára a Bem térre hirdettek szolidaritási demonstrációt, amelynek során a Külügyminisztérium munkatársának átadják a nyílt levelet.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Szeged, 2018. szeptember 4.
Farkas Pál szobrászművész alkotása, Semmelweis Ignác szobra a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának kertjében 2018. szeptember 4-én, a szoboravató napján.
MTI Fotó: Rosta Tibor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.