Közélet

A MÁV elárulta, miért kapták fel a vizet az ingyenes bicikliút-felújítási akciónál

A társaság őriztette a szakaszt, nehogy az MKKP megépítse a beígért bicikliutat.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt sajtóban megjelent állításaival ellentétben a budapesti Rákosrendező vasútállomásnál található útszakasz ügyében a szervezet nem kereste meg a MÁV-ot, az útépítést a párt mindenféle egyeztetés és az engedélyeztetési eljárás teljes mellőzésével kezdte meg — írta meg pénteki közleményében a MÁV.

Ahogyan korábban beszámoltunk róla, a MÁV a Rákosrendezőnél kijelölt bicikliút százméteres szakaszát őrizteti, nehogy fel lehessen újítani. A biciklisek évek óta küzdenek azért, hogy megcsinálják a bicikliutat, ami a MÁV területére esik. A Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) elég pénzt gyűjtött össze ahhoz, hogy önkéntes profi kivitelezőkkel elvégezzék a kivitelezést, ami a vasútnak nehezére esett, a MÁV azonban rendőrt hívott rájuk, amikor hozzákezdtek a munkához.

Rákosrendezői bicikliút tortúra, Stephen King is megirigyelhetné

Közzétette: Magyar Kétfarkú Kutya Párt – 2018. augusztus 1., szerda

A vasút veszélyes üzem, az érintett területen például kábelek húzódnak, ezek sérülése veszélyezteti a vasúti biztonságot, így azt is, hogy több ezer állampolgár biztonságosan elérje úti célját. Ezért a MÁV-hoz tartozó területen minden esetben kizárólag engedéllyel és szigorúan szabályozott módon lehet munkát végezni, a szervezet képviselői azonban semmiféle engedéllyel nem rendelkeztek, ezért a vasútbiztonsági osztály szakemberei azonnal intézkedtek, amint az akcióról értesültek

— fogalmaz a MÁV.

A társaság szerint az eddig megjelentekkel ellentétben a kerékpárút valójában a Szegedi út végéig, illetve – a másik irányból – a Szőnyi út–Teleki Blanka utca sarokig tart. Viszont a Teleki Blanka utcának nincs olyan szakasza, amely bicikliútnak lenne kijelölve, ráadásul a kockakővel burkolt szakasznak csak egy része tartozik a MÁV kezelésébe. Az említett teljes útszakasz két ingatlan területén fekszik: a 29834/10-es hrsz.-ú földterület a magyar állam tulajdonában és a MÁV Zrt. vagyonkezelésében van, a 29834/11-es hrsz.-ú földterület viszont vagyonkezelési szempontból Budapest Főváros XIV. kerület Zugló Önkormányzatához tartozik.

A kétfarkúak megépítik a beígért bicikliutat
Már rendőrt is hívtak rájuk.

Szerintük az átjáró a vonatközlekedés sűrűsége miatt alkalmatlan helyszín egy kerékpárút szintbeli átvezetésére és ezáltal a kerékpáros forgalom eddigieknél intenzívebb ráeresztésére. Mint írják: Rákosrendező állomás Szegedi út–Teleki Blanka úti átkelőjén keresztül naponta átlagosan 320 vonat közlekedik, nagyrészt a nappali órákban. Hozzáteszik:

A vonatforgalom sűrűsége miatt a sorompó rendszeres és tartós – 10 percen túli – zárva tartása is megengedett, melyről a helyszínen tábla is tájékoztatja a közlekedőket. Sajnos, a kerékpárosok gyakran nem várják meg a vonatok elhaladását és a sorompók felnyitását: életüket veszélyeztetve, tilosban tekernek át a síneken.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik