Közélet
Budapest, 2018. június 21.
Prõhle Gergely, a Petõfi Irodalmi Múzeum fõigazgatója az Örökség Kultúrpolitikai Intézet kerekasztal-beszélgetésén, amelyet a 2010 utáni Orbán-kormányok kultúrpolitikájáról tartottak a múzeumban 2018. június 21-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Kultúrharc: a Demokrata szerint menesztették Prőhle Gergelyt

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2018. 08. 02. 11:02

Igaz, ő erről nem tud, és arról sem, hogy Kásler Miklósnak baja lenne a tevékenységével.
Korábban a témában:

A Demokrata című fideszes hetilap azt írta meg a héten, hogy távozik Prőhle Gergely a Petőfi Irodalmi Múzeum éléről. Ő is érintett a közelmúltban kibontakozó fideszes kultúrharcban, azért vette elő a Magyar Idők Szakács Árpád nevű szerzője, mert a Prőhle irányítása alá tartozó óbudai Kassák Múzeumban a Tanácsköztársaságról rendeztek tárlatot, amit Szakács nem tud másként elképzelni, csak úgy, hogy visszasírják a vörösterrort.

Prőhle erre úgy reagált, hogy „súlyos prekoncepció vagy szellemi vakság kell ahhoz, hogy a tárlatban a Tanácsköztársaság dicsőítését lássa valaki, hiszen a vörös diktatúra művészeti akarnokságának bemutatása, leírása közfeladat”, ám a Demokrata-cikk szerint Kásler Miklós emberminisztert már nem sikerült meggyőznie.

A hetilap azt írja, hogy Kásler a hét elején berendelte magához Prőhlét, hogy számon kérje rajta a Tanácsköztársaság „politikai és esztétikai igazolását”, a beszélgetés pedig azzal zárult, hogy le kell mondania.

Csakhogy Prőhle Gergely erről nem tud, az Index megkeresésére a Petőfi Irodalmi Múzeum kommunikációs vezetője azt közölte: a miniszter méltatta az igazgató tevékenységét, és nincs szó menesztésről. (Fotó: MTI / Soós Lajos)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.