Közélet

Kultúrharc: a Demokrata szerint menesztették Prőhle Gergelyt

Igaz, ő erről nem tud, és arról sem, hogy Kásler Miklósnak baja lenne a tevékenységével.

A Demokrata című fideszes hetilap azt írta meg a héten, hogy távozik Prőhle Gergely a Petőfi Irodalmi Múzeum éléről. Ő is érintett a közelmúltban kibontakozó fideszes kultúrharcban, azért vette elő a Magyar Idők Szakács Árpád nevű szerzője, mert a Prőhle irányítása alá tartozó óbudai Kassák Múzeumban a Tanácsköztársaságról rendeztek tárlatot, amit Szakács nem tud másként elképzelni, csak úgy, hogy visszasírják a vörösterrort.

Prőhle erre úgy reagált, hogy „súlyos prekoncepció vagy szellemi vakság kell ahhoz, hogy a tárlatban a Tanácsköztársaság dicsőítését lássa valaki, hiszen a vörös diktatúra művészeti akarnokságának bemutatása, leírása közfeladat”, ám a Demokrata-cikk szerint Kásler Miklós emberminisztert már nem sikerült meggyőznie.

A hetilap azt írja, hogy Kásler a hét elején berendelte magához Prőhlét, hogy számon kérje rajta a Tanácsköztársaság „politikai és esztétikai igazolását”, a beszélgetés pedig azzal zárult, hogy le kell mondania.

Csakhogy Prőhle Gergely erről nem tud, az Index megkeresésére a Petőfi Irodalmi Múzeum kommunikációs vezetője azt közölte: a miniszter méltatta az igazgató tevékenységét, és nincs szó menesztésről. (Fotó: MTI / Soós Lajos)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik