Közélet

Tarlós: 70 évesen már valószínűleg nem folytatom

Sajtóhírek szerint ellehetetlenülhet a fővárosi önkormányzati működés.

A Népszava megkérdezte Tarlós Istvánt, hogy indul-e a 2019-es önkormányzati választáson, aki kijelentette:

Lesz még egy beszélgetésünk miniszterelnök úrral 2019-ről, de 70 évesen én újabb 5 éves ciklust valószínűleg nem vállalok.

A lap kormányközeli forrásból úgy értesült, hogy a Századvégnél a Tarlós István utáni időszakra készülve olyan jogszabálytervezeten dolgoznak, amellyel még a 2019-es választások előtt eljelentéktelenítik a fővárosi önkormányzatot. Tarlós István ennek kapcsán úgy fogalmazott: 2019 októberéig „de facto” biztosan nem lesz ilyen.

Azonban hozzátette:

Abban biztos vagyok, hogy miniszterelnök úr megfontolt döntést fog hozni. Az említett konkrét tervezetről nem tudok, mindenesetre a jelenlegi ellenzékre én sem szívesen hagynám a várost. Az hiba lenne.

Korábbi sajtóhírek szerint Tarlós István a főváros egyre bizonytalanabb jogi helyzete miatt nem akar még egy ciklust vállalni.

A 24.hu információi szerint egy kormányközeli közvélemény-kutató olyan, hosszabb, 15-20 kérdéses telefonos felmérést végzett budapesti választók körében, amelyben kifejezetten arra kérdeztek rá, elfogadnák-e a válaszadók, hogy a kormányzat nevezze ki a fővárosi önkormányzat első emberét. Sőt arra is, hogy elfogadnák-e a kinevezés egy extrém formáját. A kérdésben megfogalmazott verzió szerint a kormány két évre nevezné ki a budapesti főpolgármestert, a főpolgármester pedig a megválasztott kerületi polgármesterek közül kerülne ki.

Kétévente is kinevezhetne a kormány főpolgármestert
Ezt a verziót szondázta egy kormánypárti közvélemény-kutató, aligha véletlenül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik