Közélet

Nézd, itt a sorosos lotyó a hülye gyerekével – ezt kiabálták az autista kisfiával sétáló nőnek

Dórának van autista fia (és van egy autizmussal foglalkozó blogja amellett, hogy mentorszülő is), a szokásos délutáni kutyás sétájukat tették meg a napokban Békásmegyeren, amikor az utca túloldalán két személy direkt olyan hangosan beszélt, hogy Dóráék is hallják. Egyikük odakiabált Dóráékhoz: „Nézd, itt a Sorosos lotyó a hülye gyerekével már megint. Az a gyerek tuti nem százas, ugrál a buszoknak. (Az autista fiú szeret integetni a buszoknak, írja Facebook-bejegyzésében az édesanyja magyarázatént.) Biztos, hogy sorosos ez. Olvastam a Pesti Srácokon…Ezek a hülyék kimentek a Parlament elé…”

Dóra nyelt egyet. De azt gondolja, hogy

agymosott, nyálasan jobbra fröcsögő egyedekkel van tele ez az egész ország, akik vakon hisznek urukban és parancsolójukban. Mennek utána mint a birkák és köpködik a gyűlöletet, ha kell, ha nem.

Majd így folytatja bejegyzését:

ide figyelj, fogadatlan prókátor. Közlöm veled, hogy semmi közöm Dzsordzsi bácsihoz. Se nekem, se a fogyatékossággal élő gyerekeimnek.Tudod, ez itt önerős nevelés, nem kaptam hozzá ösztöndíjat, sőt még én fizetek, az állam helyett.

Megtette tehát a hatását a kormányközeli Pesti Srácok oldalon pár nappal korábban megjelent cikk, amelyben a múlt pénteken a sérült gyereküket, rokonaikat otthon ápolók parlament előtti tiltakozását szervezőket sorosistának bélyegezte a cikk szerzője. A cikk úgy állította be, hogy új ügyeket találtak Soros civiljei, amelyek talán szimpatikusabbá tehetik őket a magyar emberek körében. Miután a Pesti Srácokon a cikket jegyző újságírót az írása miatt többen kritizálták, az újság rátett még egy lapáttal, bocsánatkérést várt a kritikák hullámát elindítótól, az újságírót bírálóktól, liberopátiás elmezavarnak titulálta azt, hogy szerintük félreértették az előző írásukat, szövegértésbeli problémájuk van a cikk miatt felháborodott embereknek.

Valójában az történt, hogy a sokszor napi 24 órás felügyeletet, odafigyelést, ellátást igénylő otthonápolásért alig pár tízezer forint juttatást kapnak az államtól most azok, akik ezt felvállalják, és nem számít munkaviszonynak sem, így például saját maguk után kell fizetniük a tb-ellátást megalapozó közterhet.

A súlyos betegek ápolása nálunk nem munka
Romániában és Szlovákiában munkának tekintik ezt a hatalmas áldozatot, és sokkal jobban is díjazzák.

Azt szeretnék, hogy az állam növelje havi 50 ezer forinttal a jövedelmüket (ami még ezzel együtt is csak alig haladná meg a havi nettó 100 ezer forintot, ebből kellene nekik és az ápolt személynek megélni, gyógyszert venni), és számítson munkaviszonynak az, amit tesznek nap mint nap, ahelyett, hogy az államnak kellene gondoskodnia a segítséget igénylő sérültekről.

Maguknak megszavazták az emelést, de a másokat ápolóknak az alapokra nem adnak
A Parlament épülete előtt tüntettek a sérült gyerekeket nevelő szülők azért, mert a kormány visszautasította, hogy az otthonápolásért járó juttatást megemeljék.

Ezért miután sikertelenül tárgyaltak több körben az Emberi Erőforrások Minisztériumával, egy hete tüntetést szerveztek a minisztérium elé, majd onnan átgyalogoltak ahhoz a parlamenthez, amelyben aznap a képviselők saját fizetésüket emelték meg havi bruttó 200 ezer forinttal.

(Kiemelt képünk a 2018. július 20-i, az otthonápolást végzők nagyobb megbecsüléséért rendezett tüntetésen készült.)

Ajánlott videó