Belföld

Szárnyal a Fidesz, mélyrepülésben a Jobbik

A Nézőpont Intézet szerint az MSZP és a Párbeszéd közös listája be sem jutna a parlamentbe.

A Magyar Időknek készített friss közvélemény-kutatás szerint a teljes népesség 42 százaléka szimpatizál a Fidesz–KDNP-vel, vagyis a kormánypártok tábora több mint hárommilliós. Júliusra tovább csökkent a Jobbik támogatottsága, amely már csak 10 százalékos. Az MSZP–Párbeszéd 6, a DK 4, az LMP pedig 3  százalékon áll.

A parlamenten kívüli pártok közül a Momentummal 2, a Kétfarkú Kutyával és a Mi Hazánkkal 1-1 százalék rokonszenvezik.

 

A Nézőpont Intézet szerint a Fidesz–KDNP 55 százalékot szerezne egy most vasárnapi választáson. 

A biztos szavazóknál a Jobbik 17 százalékon áll. Ez 3 százalékponttal rosszabb áprilisi eredményénél. 9 százalék az MSZP és a Párbeszéd közös listájának támogatottsága, így a pártszövetség nem jutna be a parlamentbe. Az elemzők szerint az elnökváltás nem hozott átütő sikert. A DK egy százalékpontnyit erősödött, 6 százalékkal kerülne be a törvényhozásba, míg az LMP ugyanennyit gyengülve 5 öt százalékot szerezne egy most esedékes választáson.

A kis pártoknak a július sem hozott sikert. A Momentum immár negyedik alkalommal áll négy százalékon, és a kétszázalékos Kétfarkú Kutya pártnak sem lenne esélye az Országgyűlésbe jutásra, ha most tartanák a választást. A politikai újonc Mi Hazánk egy százalékot érne el a legvalószínűbb listás eredmény szerint.

Kiemelt fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik