Közélet
Budapest, 2018. július 17.
Kásler Miklós, az emberi erõforrások minisztere sajtótájékoztatót tart Tovább erõsödhetnek a magyar családok 2019-ben címmel az Emberi Erõforrások Minisztériuma sajtótermében 2018. július 17-én.
MTI Fotó: Bruzák Noémi

Kásler: két hét alatt meglehet a tumorgyanús beteg diagnózisa

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2018. 07. 20. 10:55

A miniszter szerint nem az a fontos, hogy a szomszéd utcában legyen az ellátás, ezért először a megyei kórházakba fogják utalni a betegeket.
Korábban a témában:

A megyei kórházakba fogják utalni a tumorgyanús betegeket, így elérhetővé válik a két hét alatt felállított diagnózis – mondta az Inforádióban az emberi erőforrások minisztere. Elhangzott: elkészült a népegészségügyi program vázának szánt öt nemzeti program, amit a magyar nemzeti rákkontroll program mintájára alkottak meg.

A tervek szerint korszerű gyermekegészségügyi hálózatot fognak kiépíteni a Heim Pál Kórház központjában. A kardiológiában sok olyan akut ellátásra alkalmas állomás lesz, ahol például az infarktus diagnózisát, az első teendőket elvégzik. Változások lesznek a reumatológiában, a mozgásszervi betegségeknél és a mentálhigiénénél is, és ha ezeket egymásra rakjuk, kialakul egy egészségügyi ellátórendszer váza, ahol annyi kapacitás van, amennyire szükség van – magyarázta Kásler Miklós.

A miniszter az onkológiai ellátással példálózott, elmondta: néhány éve még 451 kórházi osztályon volt ellátás, amit mostanra 139-re csökkentettek, ami az ellátás minőségében azonnali javulást, a finanszírozásban kedvező helyzetet eredményezett, de ez a szám még mindig sok. A nemzeti rákkontroll program legújabb változatában további ésszerűsítéseket javasolnak: nem az a lényeg, hogy a „szomszéd utcában” legyen az ellátóhely, hanem, hogy oda kerüljön a beteg, ahol gyors a diagnosztika és érdemi a kezelés.

Ennek megfelelően hamarosan megjelenik az a rendelet, amely előírja, hogy tumorgyanú esetén először a megyei kórházba kell küldeni a beteget, ahol van képalkotó diagnosztika és szövettan. Ha a beteget nem küldik egyik helyről a másikra, és nem kell mindenhol heteket-hónapokat várnia, megvalósítható, hogy két hét alatt meglegyen a diagnózis. A megyei kórházak többségében a sebészeti beavatkozások és a sugárterápia is végrehajtható.

Kásler adatvédelmi okokkal indokolta, hogy eddig nem hozták nyilvánosságra a kórházi fertőzésekre vonatkozó statisztikákat, de azt elmondta, hogy a magyarországi helyzet nagyon változó kórházanként, és az európai átlag alsó részén helyezkedik el. Becslésük szerint a kórházi fertőzések közel felét meg lehet előzni, erre vonatkozóan szeptemberben hatályba lép egy miniszteri rendelet. Ugyancsak rendeletet dolgoznak ki a a sürgősségi ellátóhelyek várakozási idejének csökkentésére. (Fotó: MTI / Bruzák Noémi)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Magyarország végveszélybe került

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.