Közélet

L. Simon: Nem érzem bűnösnek a rendszert

Remek a hangulatom,

mondta kedd este az Egyenes beszéd műsorában L. Simon László, akivel a kultúrharcról beszélgetett Benyó Rita és Stumpf András.

Nagyon fontos az, hogy Szőcs Géza szerint kellenek olyan kultúrpolitikai vezetők, akik Aczél Györgyéhez hasonlatos műveltséggel tudnak eligazodni, utalt a parlamenti képviselő arra az interjúra, amelyet lapunk készített a volt kulturális államtitkárral.

A rendszert egyáltalán nem érzem bűnösnek,

mondta a fideszes politikus, aki hozzátette, hogy ebből nem következik az, hogy mindig mindennel egyet kell érteni.

L. Simon nem gondolja azt, hogy a Fidesz egyik fele most nekiesett a másik felének. Szerinte inkább egyes nézetek versenyeznek más nézetekkel.

Mindig azt mondták, hogy a Fideszben mindenki ugyanazt mondja, de most látható, hogy vannak értékrendi viták. (…) Van egy radikálisabb vonal és egy inkább polgári értékelvűséget valló csoport a Fidesz környékén.

Benyó Rita felvetésére, hogy a Balassi Intézet éléről leváltották Hammerstein Judit főigazgatót, pedig jól végezte a munkáját, L. Simon úgy válaszolt: van ilyen, Hammerstein ráadásul épp Szőcs Géza helyettes államtitkára volt, nincs ebben kultúrharc. Tagadta, hogy a leváltásnak politikai okai lettek volna, hiába írta meg ezt a Magyar Idők.

Miért ne lehetne politikai vita a Magyar Időkben?

válaszolta L. Simon arra a felvetésre, hogy a kormánypárti napilapot a kultúrharcra használja a Fidesz. L. Simon szerint a kormánynak kell kurzust építeni, de ez csak az identitás megerősítéséről szól és nem arról, hogy egy új Horthy-korszakot hoznának létre.

Szóba került a foci-vb is, erre a politikus azt mondta, hogy szerinte Orbán Viktor jogosan örült a horvátok sikerének, mert a magyarok és a horvátok élete sokáig összefonódott, ráadásul a magyarok is büszkék Zrínyi Miklósra.

Kiemelt kép: Szőcs Géza miniszterelnöki megbízott, Prőhle Gergely, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója és L. Simon László fideszes országgyűlési képviselő az Örökség Kultúrpolitikai Intézet kerekasztal-beszélgetésén. MTI/Soós Lajos

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik