Közélet

Elvették a támogatást egy diáklaptól, mert megemlítették a fű legalizációját

Még csak nem is foglaltak állást a legalizáció mellett, csak véleményeket ütköztettek.

A kormánypárti Magyar Idők írta meg szombaton, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerződést bontott a DUE Médiahálózattal (korábbi nevén Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesülete), mert DUE Tallózó nevű kiadványuk egyik rovatában, amit a tárca szponzorál, a marihuána legalizálásáról írtak.

Az ötszáz iskolába ingyenesen eljuttatott lapot másfél millió forint pályázati forrással támogatta a minisztérium, egy kábítószer-megelőzési pályázat részeként, de szerintük az egyesület a pénzt nem az ígéretek és a cél szerint használta fel.

A Mérce vette górcső alá azt a cikket, ami kicsapta a biztosítékot a tárcánál. Kiderül: az írás nem foglal állást a legalizáció mellett, hanem két véleményt ütköztetnek, a legalizációt pártoló Sárosi Péter drogpolitikai szakértőét, és Zacher Gábor toxikológusét, aki egyáltalán nem támogatja az ötletet.

A cikkben Sárosi arról beszél, hogy azért van a legalizálás mellett, mert a feketepiac kiszámíthatatlan, sokszor a terjesztők sem tudják, hogy mit adnak el, és az emberek nem az alapján döntik el, hogy ki akarnak-e próbálni egy szert, hogy az illegális-e vagy sem. Azt is elmondta, hogy szerinte az iskolákban nem a rendőröknek kellene drogprevenciós előadásokat tartani, hanem pszichológusokkal kellene feldolgozni a témát, a mentális egészség kialakításával ugyanis sokkal ellenállóbbá lehetne tenni a gyerekeket a függőségekkel szemben.

Erre a cikkre reagált úgy a kormány, hogy „továbbra is következetesen lép fel a kábítószer-használat és -kereskedelem ellen, és nem enged semmilyen liberalizáló törekvésnek”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik