Közélet

Végre értelmes plakátkampányt indított a kormány

Újra kormányplakátok lepték el Budapestet, ezúttal azonban nem a bevándorlás és Soros György ellen agitálnak Orbán Viktorék.

A mostani kampány témája a kórházi fertőzések visszaszorítása. Az Emmi narancssárga plakátjain az áll, hogy A megoldás a te kezedben is van: előzzük meg közösen az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzéseket!

Fotó: 24.hu

A kormány 2018-at Semmelweis-emlékévnek nyilvánította. Semmelweis Ignác kétszáz évvel ezelőtt, 1818. július 1-jén született. Ő volt az, aki felfedezte, hogy a gyermekágyi láz nem önálló kór, hanem olyan fertőzés következménye, amelyet az orvos keze terjeszt. Ezért a hozzá beosztott orvosoknak előírta, hogy mielőtt a beteghez érnének, erős fertőtlenítő szerrel – klórmeszes vízzel – hosszú ideig mossanak kezet. A módszer működött, a gyermekágyi láz előfordulása Semmelweis osztályán 18 százalékról alig két százalékra csökkent.

Kásler Miklós miniszter többször hangoztatta, hogy az egyik legakutabb probléma az egészségügyben a kórházi fertőzések, visszaszorításukat az egyik legfontosabb feladatnak nevezte. Pénteken hozták nyilvánosságra a tervet a kórházi fertőzések visszaszorítására.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma júliusban indított kampányt, amiben a kézmosás fontosságára hívva fel a figyelmet. Ennek keretében startolt a mostani plakátkampányt is, amit az egészségügyi államtitkárság a Jobbulást! Alapítvánnyal együttműködésben, a JCDecaux vállalat támogatásával valósít meg – derül ki a június végi hírből. A cég száz citylight felületet ajánlott fel a fertőzésmegelőzéssel kapcsolatos figyelemfelhívásra – közölte az Emmi egészségügyért felelős államtitkársága.

A Jobbulást! Alapítvány májusban egy budapesti kórházban kétmillió forint értékű kézfertőtlenítőt osztott ki, róluk itt írtunk bővebben:

Kis lépésekkel hoznának érzékelhető változást az egészségügybe
Egy egészségügyi alapítvány kétmillió forintot gyűjtött össze, amiből egy budapesti kórházba vettek kézfertőtlenítőt. A projekt vezetői azt mondják, azért maradtak itthon, hogy másnak legyen miért visszajönni. Már tervezik a következő akciójukat.

Nemrég arról is írtunk, hogy drámai állapotban van néhány budapesti kórház mosdója:

Addig nem változik semmi, amíg így néznek ki a kórházi WC-k - fotók
Elszomorító a helyzet a budapesti kórházak mellékhelyiségeiben. Így nehéz lesz visszaszorítani a kórházi fertőzéseket, hiába Kásler Miklós igyekezete. Kórházi budikörkép 2018.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik