Közélet

Lemondott a rektorságról Patyi András

Új feladatot kap. Augusztusban nevezik meg, ki váltja.

Az mfor.hu szúrta ki az egyetem honlapján, hogy augusztus 31-i határidővel benyújtotta lemondását Patyi András. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) rektora a június 29-i fenntartói testületi ülésén jelezte ezt, kérte, a testület kezdeményezze Áder János államfőnél a felmentését.

A testület lemondását tudomásul vette, egyben döntött az új vezetői pályázat kiírásáról. Az mfor.hu néhány napja azt írta, az új rektor Koltay András, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem docense lehet. Patyi egyébként állítólag azért távozik, mert őt bízzák meg az új közigazgatási felsőbíróság vezetésével.

Az NKE szerint nem szakad el az egyetemi élettől, oktatói munkáját intézményvezető egyetemi tanárként folytatja.

Korábban a Kúriát is megjárta, hogy Patyi András egyszerre vezet egyetemet, választási bizottságot és Államreform Bizottságot, de az összeférhetetlenség megállapítását elutasították.

Lex Patyi – vita a T. Házban

A rektor neve az Országgyűlés kedd esti vitájában is előkerült, amikor a bírák jogállását érintő módosítások kapcsán Harangozó Tamás, az MSZP vezérszónoka azt mondta, a törvénymódosító javaslat gyáva, korrupt kezdeményezés azért, hogy lehetővé váljon Patyi András kinevezése a közigazgatási felsőbíróság élére.

Az ellenzéki politikus szerint Patyi András korábban nyilvánosan alázkodott meg a miniszterelnök előtt azt követően, hogy az általa vezetett Nemzeti Választási Bizottság (NVB) megbírságolta Orbán Viktort.

Keresztes László Lóránt (LMP)  vezérszónoka hasonló véleményt fogalmazott meg, és “Lex Patyinak” nevezte az előterjesztést, amely tartalmával nem ért egyet.

Vejkey Imre, a KDNP vezérszónoka visszautasította az ellenzéki állításokat. Szerinte a törvénymódosításnak nincs köze Patyihoz és a közigazgatási bíráskodáshoz, amely tudomása szerint szeptember-októberben kerülhet a parlament elé. A kormánypárti politikus hangsúlyozta, a kormány a bíróságok függetlenségét a demokrácia kiemelt fontosságú alapértékének tartja, amihez mindenkor ragaszkodnak. Bajkai István (Fidesz) zárszavában megerősítette, az általa is jegyzett előterjesztés mindössze technikai módosítás.

Kiemelt fotó: MTI / Máthé Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik