Közélet

Elvesztheti a köztévé az NB-1-es fociközvetítéseket

Egy törvénymódosítást is elrejtettek abban a javaslatban, ami több helyen is módosítja a sporttörvény, az egyesülési jog és a civil szervezetek működéséről szóló jogszabályokat, írja a Népszava.

A javaslat 9. paragrafusa a sporttörvény 78. paragrafusát egészíti ki azzal, hogy a focimeccsek

televíziós, rádiós, internetes vagy a nyilvánossághoz történő más módon történő közvetítésével (e § alkalmazásában a továbbiakban: közvetítések) kapcsolatos szerződések hatálya 2018. szeptember 30. napjával megszűnik, és ha e napon a közvetítésekkel kapcsolatos szerződésekből eredő jogokkal a sportszervezeten vagy sportszövetségen kívül más személy vagy szervezet rendelkezik, akkor a közvetítéssel kapcsolatos jogok 2018. szeptember 30. napján kártalanítás ellenében a törvény erejénél fogva a sportszervezetre szállnak vissza.

Azaz szeptember 30-tól megszüntetik azt a közvetítési szerződést, amit az MTVA a 2016/17-es idényre kapott. Ennek a hatálya eredetileg a 2020/21-es szezonig tartottt volna.

A szerződés keretében az MTVA évadonként 3,76 milliárdot fizetett a labdarúgó szövetségnek.

A paragrafus szerint elvileg kérhetnének kártérítést, de ennek összegét nehéz lenne megállapítani, tekintve, hogy többen is túlárazottnak tartották az évi 3,76 milliárdot. Az utolsó előtti paragrafus szerint egyébként a kártérítési igény 2018. december 30. napjával automatikusan megszűnik, ha nem indul bírósági eljárás az ügyben.

Kiemelt kép: MTI Fotó/Czeglédi Zsolt

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik