Közélet

Látványosan fejlődünk, ezért kapunk kevesebb támogatást

Ezzel indokolta az EU költségvetési biztosa a Magyarországnak szánt források csökkentését.

„Magyarország látványos fejlődésével” indokolta Günther Oettinger, az Európai Unió költségvetési biztosa azt a javaslatot, amelynek értelmében hazánk kevesebb felzárkóztatási forrásban részesülne a 2021-2027 közötti időszakban. Szerinte az átlagon felüli vágás nem igazságtalan, ugyanis „Magyarország nagyon jól teljesít, a gazdaság dinamikusan növekszik, a 2004-es csatlakozás óta az egy főre jutó GDP látványosan nőtt”. Erről a Bruxinfónak beszélt.

Oettinger számít az állam- és kormányfők támogatására a hét második felében esedékes csúcstalálkozón, amelyen ez a javaslat is napirenden lesz. Ennek értelmében Magyarország 24 százalékkal kevesebb felzárkóztatási támogatásra lenne jogosult, mint a jelenlegi hétéves időszakban, ez a vágás pedig jóval meghaladja a tíz százalékos uniós átlagot.

A biztos kijelentette: a kohéziós forrásoknak a felzárkózást kell előmozdítaniuk, hazánkban viszont az elmúlt években sokat javult az oktatás és a beruházások helyzete, és a rendkívül vonzó társasági adórendszer is hozzájárult a szerinte gyors felzárkózáshoz.

Az agrárszektor uniós támogatásai is csökkenni fognak, de szakértők várakozásai szerint itt átlag körüli lesz a vágás, a magyar veszteség a becslések szerint 20 százalék körüli lesz. (Fotó: Europress / Dursun Aydemir / Anadolu Agency)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik