Közélet
A magyar tudomány ünnepe - Megnyitóünnepség az MTA-n

Lovász nem adja fel, kedden újra tárgyal Palkovics Lászlóval

Kovács-Angel Marianna
Kovács-Angel Marianna

újságíró. 2018. 06. 22. 13:22

Korábban a témában:

Lovász László, az Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke június 26-án kedden folytatja a tárgyalásokat Palkovics Lászlóval, az Információs és Technológiai Minisztérium (ITM) vezetőjével — közölte az MTA Kommunikációs Főosztálya pénteken. Lovász László a tárgyalások eredményéről még aznap délután tájékoztatja a 14 órakor összeülő Elnökséget.

Az MTA célja, hogy a kutatóhálózat működését közvetlenül biztosító összeg, benne a kutatói bérekkel az MTA kezelésében maradjon, ez évi 17,1 milliárd forint a szóban forgó 28 milliárdból. Az MTA garanciákat kér arra is, hogy az ITM-hez kerülő pályázati források szakmai felügyelete továbbra is az Akadémiánál maradjon, ezt alapvető fontosságúnak tartják a kutatói szabadság megőrzéséhez.

Budapest, 2018. március 13.
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) székháza a főváros V. kerületében, a Széchenyi István téren. 
Az alkonyi felvételen gépjárművek haladnak az id. Antall József rakparton.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Heti két napot a kormány megrendelésére dolgozhatnak a tudósok
Ezt javasolja kompromisszumként az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontjának igazgatója. Nagy a felháborodás az intézetben, ahol többen úgy gondolják: ez a tudományos kutatás szabadságának feláldozása.

Kiemelik, hogy a tárgyalások sikere érdekében visszafogott kommunikációt folytatnak, azonban érdemes leszögezni néhány tényt a tisztánlátás érdekében. Így fogalmaznak:

  • A kormány kommunikációjában most fontos elem, hogy a források egy kézbe kerülése növeli a hatékonyságot. Itt 28 milliárd forintról van szó az ITM teljes 1300 milliárdos költségvetéséből. Fontos hangsúlyozni, hogy az alapkutatás igazi hatékonyságát nem az állami befolyás növeli, hanem a nemzetközi kiválósági mércéhez való igazodás jelenti, ami jelenleg is jellemző az MTA-ra,
  • Az MTA-nak már van kutatási stratégiája. A hangsúly az MTA alapfeladatán, az alapkutatáson van, de fontos részt képez az alkalmazott kutatás, valamint lényeges elem a közös kutatás egyetemi és vállalati partnerekkel. E kettő egymástól nem elválasztható, közvetlenül alkalmazható kutatási eredményeket csak erős alapkutatási bázison lehet elérni. A 10 kutatóközpont és 5 önálló kutatóintézet részletes középtávú stratégiával rendelkezik. A kutatóhálózat minden egységének van rövid és hosszú távú kutatási stratégiája is, ezeket a kormány mindig látta és sosem kifogásolta.

Hozzáteszik: az MTA a kormány kritikáival ellentétben nem csinál politikai ügyet a kérdésből. A kormány javaslatáról az MTA Elnöksége tárgyalt, az ülésre meghívták az akadémiai kutatóintézetek vezetőit és Palkovics Lászlót is. A kormány javaslatára adott választ az Elnökség egyhangúlag fogadta el, és a kutatóintézetek vezetői sem emeltek kifogást. Így az állásfoglalás az Akadémia lehető legszélesebb körű véleményét tükrözi, politikai hozzáállástól függetlenül. Ez a tudós társaság és a kutatók állásfoglalása egy olyan ügyben, amely a munkájukat érinti. Az MTA ezt az állásfoglalást kommunikálta, melyet azután különféle médiumok a saját hozzáállásuknak megfelelően tálaltak — jegyzik meg.

Végezetül arról értekeznek, hogy az MTA éppúgy nem tartja számon tagjai, doktorai, köztestületi tagjai, a kutatóhálózatában alkalmazott munkatársai világnézeti vagy politikai elkötelezettségét, miként számos egyéb jellemzőjüket sem.

Az akadémiai közösségnek megbecsült tagja lehet az is, aki elkötelezett híve a jelenlegi kormányzatnak — például oly módon, hogy miniszterként tagja a kormánynak —, s az is, aki a jelenlegi kormányzat elszánt politikai ellenfele. Az MTA mindkét politikai magatartást legitimnek tartja, miként az ezek közé eső megszámlálhatatlan változatban létező további álláspontokat is, érdeklődési területén azonban mindez kívül marad. A tudományos közösségben mindenkit tudományos teljesítménye alapján ítélnek meg, mivel ez az egyetlen olyan mérce, mely az MTA számára irányadó

— zárják közleményüket.

Budapest, 2018. május 7.
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) 189. rendes közgyûlése az MTA fõvárosi székházában 2018. május 7-én.
MTI Fotó: Soós Lajos
Itt az MTA válasza a Figyelő listázására
Mint korábban megírtuk, két hónap után újra megint listázott a Figyelő. Most a Magyar Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Kutatóközpontja került
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Asian woman hand using mobile phone with online transaction application, Concept e-commerce and internet online investment
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.