Közélet
A magyar tudomány ünnepe - Megnyitóünnepség az MTA-n

Lovász nem adja fel, kedden újra tárgyal Palkovics Lászlóval

Kovács-Angel Marianna
Kovács-Angel Marianna

újságíró. 2018. 06. 22. 13:22

Korábban a témában:

Lovász László, az Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke június 26-án kedden folytatja a tárgyalásokat Palkovics Lászlóval, az Információs és Technológiai Minisztérium (ITM) vezetőjével — közölte az MTA Kommunikációs Főosztálya pénteken. Lovász László a tárgyalások eredményéről még aznap délután tájékoztatja a 14 órakor összeülő Elnökséget.

Az MTA célja, hogy a kutatóhálózat működését közvetlenül biztosító összeg, benne a kutatói bérekkel az MTA kezelésében maradjon, ez évi 17,1 milliárd forint a szóban forgó 28 milliárdból. Az MTA garanciákat kér arra is, hogy az ITM-hez kerülő pályázati források szakmai felügyelete továbbra is az Akadémiánál maradjon, ezt alapvető fontosságúnak tartják a kutatói szabadság megőrzéséhez.

Budapest, 2018. március 13.
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) székháza a főváros V. kerületében, a Széchenyi István téren. 
Az alkonyi felvételen gépjárművek haladnak az id. Antall József rakparton.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Heti két napot a kormány megrendelésére dolgozhatnak a tudósok
Ezt javasolja kompromisszumként az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontjának igazgatója. Nagy a felháborodás az intézetben, ahol többen úgy gondolják: ez a tudományos kutatás szabadságának feláldozása.

Kiemelik, hogy a tárgyalások sikere érdekében visszafogott kommunikációt folytatnak, azonban érdemes leszögezni néhány tényt a tisztánlátás érdekében. Így fogalmaznak:

  • A kormány kommunikációjában most fontos elem, hogy a források egy kézbe kerülése növeli a hatékonyságot. Itt 28 milliárd forintról van szó az ITM teljes 1300 milliárdos költségvetéséből. Fontos hangsúlyozni, hogy az alapkutatás igazi hatékonyságát nem az állami befolyás növeli, hanem a nemzetközi kiválósági mércéhez való igazodás jelenti, ami jelenleg is jellemző az MTA-ra,
  • Az MTA-nak már van kutatási stratégiája. A hangsúly az MTA alapfeladatán, az alapkutatáson van, de fontos részt képez az alkalmazott kutatás, valamint lényeges elem a közös kutatás egyetemi és vállalati partnerekkel. E kettő egymástól nem elválasztható, közvetlenül alkalmazható kutatási eredményeket csak erős alapkutatási bázison lehet elérni. A 10 kutatóközpont és 5 önálló kutatóintézet részletes középtávú stratégiával rendelkezik. A kutatóhálózat minden egységének van rövid és hosszú távú kutatási stratégiája is, ezeket a kormány mindig látta és sosem kifogásolta.

Hozzáteszik: az MTA a kormány kritikáival ellentétben nem csinál politikai ügyet a kérdésből. A kormány javaslatáról az MTA Elnöksége tárgyalt, az ülésre meghívták az akadémiai kutatóintézetek vezetőit és Palkovics Lászlót is. A kormány javaslatára adott választ az Elnökség egyhangúlag fogadta el, és a kutatóintézetek vezetői sem emeltek kifogást. Így az állásfoglalás az Akadémia lehető legszélesebb körű véleményét tükrözi, politikai hozzáállástól függetlenül. Ez a tudós társaság és a kutatók állásfoglalása egy olyan ügyben, amely a munkájukat érinti. Az MTA ezt az állásfoglalást kommunikálta, melyet azután különféle médiumok a saját hozzáállásuknak megfelelően tálaltak — jegyzik meg.

Végezetül arról értekeznek, hogy az MTA éppúgy nem tartja számon tagjai, doktorai, köztestületi tagjai, a kutatóhálózatában alkalmazott munkatársai világnézeti vagy politikai elkötelezettségét, miként számos egyéb jellemzőjüket sem.

Az akadémiai közösségnek megbecsült tagja lehet az is, aki elkötelezett híve a jelenlegi kormányzatnak — például oly módon, hogy miniszterként tagja a kormánynak —, s az is, aki a jelenlegi kormányzat elszánt politikai ellenfele. Az MTA mindkét politikai magatartást legitimnek tartja, miként az ezek közé eső megszámlálhatatlan változatban létező további álláspontokat is, érdeklődési területén azonban mindez kívül marad. A tudományos közösségben mindenkit tudományos teljesítménye alapján ítélnek meg, mivel ez az egyetlen olyan mérce, mely az MTA számára irányadó

— zárják közleményüket.

Budapest, 2018. május 7.
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) 189. rendes közgyûlése az MTA fõvárosi székházában 2018. május 7-én.
MTI Fotó: Soós Lajos
Itt az MTA válasza a Figyelő listázására
Mint korábban megírtuk, két hónap után újra megint listázott a Figyelő. Most a Magyar Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Kutatóközpontja került
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

View of the Cerro Azul, in the Serrania La Lindosa -which had been declared Protected Archaeological Site of Colombia last May- in the Amazonian jungle department of Guaviare, Colombia, on July 2, 2018. 
Both the Serranias of Chiribiquete and La Lindosa had been closed to outsiders for many years during the armed conflict and are now opening up to scientific research.  / AFP PHOTO / Diana Sanchez

Egy lépésre vagyunk az összeomlástól

Kommentek

Passerbys cross a street in the city centre of Cottbus, Germany, 23 January 2018. Cottbus is becoming the scene of ugly attacks between Germans and foreigners. The rage is let out in the nice corners of Cottbus, not in the areas dominated by prefabricated buildings. Photo: Patrick Pleul/dpa-Zentralbild/ZB
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.