Közélet

Megszavazták: bekerült a Btk.-ba a Stop Soros

Szerdán, éppen a menekültek világnapján a parlament 160 igennel megszavazta a Stop Soros törvénymódosítást, így mostantól a Büntetőtörvénykönyv (Btk.) hatálya elé esik az, ha valaki segítséget nyújt a jogellenes bevándorlásban.

Stop Soros: mintha az ügyvédet büntetnék a védence helyett
Példátlan szigorral sújtaná a szigorított törvényjavaslat azokat, akik a kormány szerint elősegítik a jogellenes bevándorlást.

A gumiszabályokkal teli új rendelkezés szerint jogellenes bevándorlás elősegítését az követi majd el (és büntethető 5 – 90 napos elzárással), aki

  • szervezett tevékenységet folytat azért, hogy Magyarországon menedékjogi eljárás kezdeményezését tegye lehetővé olyasvalakinek, aki nincs üldözésnek kitéve,
  • illetve aki egy Magyarországra jogellenesen belépő vagy itt jogszerűtlenül tartózkodó embernek tartózkodási jogcímet szerez.

Jóval szigorúbban, akár egy év szabadságvesztéssel is büntethetik azt, ha valakit a fenti tényálláson kívül a következőkben is bűnösnek talál a bíróság:

  • anyagi eszközöket szolgáltat a jogellenes bevándorlás elősegítéséhez vagy a szervező tevékenységet rendszeresen folytatja,
  • vagyoni haszonszerzés érdekében vagy többeknek nyújt segítséget,
  • továbbá ha a határtól számított 8 kilométeres távolságon belül követi el a bűncselekményt.

A legsúlyosabban, kitiltással lesz büntethető a szervező tevékenységet, amikor valaki a jogellenes bevándorlás elősegítése céljából

  • határmegfigyelést szervez,
  • információs anyagot készít, terjeszt vagy ilyenre megbízást ad,
  • hálózatot épít vagy működtet.

A törvényből több aggályos rész ugyan kikerült, ám a kedden a parlament elé beterjesztett adótörvényekbe beletettek egy új elemet, a bevándorlási különadót. Ha a parlament megszavazza, akkor 25 százalékos bevándorlási különadót kell majd fizetnie a bevándorlást segítő szervezeteknek.

Kiemelt kép: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.