Közélet

A könyvégetéshez hasonlítja Szabó Szabolcs a CEU elüldözését

Szerinte a kormány azért tartja bizonytalanságban az egyetemet, hogy az elmenjen az országból.

Az LMP-frakció tagja szerint a kormány célja a CEU elüldözése Magyarországról, amit Szabó Szabolcs szerdai sajtótájékoztatóján a könyvégetéssel azonos intézkedésként értékelt.

A politikus bírálta, hogy a kabinet még mindig nem foglalt állást arról, megfelel-e a törvényi feltételeknek az egyetem működése, az egyesült államokbeli oktatásnak otthont adó kampusz, holott a kormány küldöttsége már két hónapja felmérte a tengerentúli intézményt.

A felsőoktatásban mindig hosszú távon kell tervezni – mutatott rá Szabó Szabolcs, hangsúlyozva: még mindig nem tudható, hogy az egyetem felvehet-e majd hallgatókat a 2019-2020-as tanévre. Úgy ítélte meg: a kormány azért teremt ilyen feltételeket, mert azt szeretné, hogy a CEU menjen el az országból.

Szabó Szabolcs kérdésre közölte: egyelőre nem tervezi, hogy kezdeményezze felvételét az LMP-be, amely parlamenti képviselőcsoportjának tagja, döntésében azonban nem játszik szerepet, hogy a szintén frakciótag, korábban MSZP-s Demeter Mártát nem vette fel a párt a tagjai közé. Azt mondta: jelenleg az Együtt tagja, amely ugyan már döntött a felszámolásáról, ennek folyamata azonban eltart egy ideig. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik